The failure of governmental system in Somalia after the independence
Bağımsızlık sonrası Somali'de hükümet sisteminin başarısızlığı
- Tez No: 667097
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇAĞATAY CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Somali, Sömürgecilik, Siyaset, Hükümet, Kabile, Somalia, Colonialism, Politics, Government, Clan
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Somali, hâlen hükümet ve yönetişim kurumlarını zayıflatan ve idari bir boşluğa neden olan farklı derecelerdeki çatışma ve istikrarsızlıktan mustariptir. Bu durum siyasi kaosa, kıtlığa ve savaş ağalarının ortaya çıkmasına ve böylece ülkenin farklı bölgelerine yayılan El Şebab, Deaş, El Kaide gibi terör örgütlerinin peyda olmasına neden olmuştur. Dahası, Somali'nin İtalya, Fransa ve Britanya gibi ülkelerce sömürgeleştirilmesi büyük ölçüde bağımsızlık öncesi ve sonrası, işleyen bir Somali Devleti'nin geri kalmasına neden olmuştur. Bu tezde, Somali hükümetlerini etkilemeye devam eden, devlet kurma ve hukukun üstünlüğünün tesis etme sürecinde yaşanan zorluklar saptanmaya çalışılacaktır. Çalışmada ayrıca şu sorular da yanıtlanacaktır: Somali'yi başarısız bir devlet olarak kalmaya iten temel faktörler nelerdir? Somali'nin yönetişim sisteminin başarısızlığında çıkar gruplarının rolleri nelerdir? İşleyen Somali devletinin yokluğunda klan ve dini kurumlar nasıl bir yönetim modeline hizmet etmiştir? Devlet inşası, barış inşası ve Somali kimliğinin canlandırılması için uygun çözümler nelerdir? Öte yandan, bu çalışmada ayrıca İngilizlerce sömürülen Somaliland'in kuzey bölgelerinin bir yandan geleneksel ve siyasi yapılarını muhafaza ederken bir yandan yeni yönetim kurumları kurmayı nasıl başardıkları, İtalyanlarca sömürülen Somali'nin güney bölgelerinin modern yönetim sistemi kurmada nasıl başarısız olduğu incelenecektir. Tezin sonunda devletin inşası için politika önerileri verilecektir.
Özet (Çeviri)
Somalia continues to experience varying degrees of conflict and instability that has created an administrative vacuum of weaker government and governance institutions. This has led to political chaos, famine and created the birth of warlords and terrorist groups such as Al-Shabaab, ISIS, and Al Qaeda, which has later spread across to different parts of the country. Moreover, the colonization of Somalia by a mixture of European countries such as Italy, France, and Britain greatly caused the underdevelopment of a pre-and post-independent functional Somali state. This thesis will therefore identify the difficulties in state-building process and the establishment of the rule of law that continues to affect Somali governments. The study will also answer the following questions: What are the key factors that drive Somalia to remain a failed state? What roles have interest groups had in the failure of Somalia's governance system? How have clan and religious institutions served as a governance model in the absence of the functioning state of Somalia? What are the appropriate solutions to state-building, peacebuilding, and revival of the Somali identity? On the other hand, the study will also investigate how the northern regions of Somaliland colonized by the British was able to build governmental institutions while also maintaining their traditional administrative and political structure; and respectively, how the southern regions of Somalia colonized by Italy failed to build modern governmental system. The thesis will consequently provide policy recommendations for state building.