Yoğun bakım ünitesinde periferik kateterli hastalarda kullanılan şeffaf örtü ve elastik sabitleme bandının enfeksiyon yönünden karşılaştırılması
Comparison of transparent cover and elastic fixing band used in patients with peripheral catheters in intensive care unit in terms of infection
  1. Tez No: 667173
  2. Yazar: BÜŞRA NUR ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONAY GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, periferik kateterizasyon, sabitleme bandı, yoğun bakım ünitesi, Infection, intensive care unit, fixation band, peripheral catheterization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastalarda periferik venöz kateterlerin tespit edilmesinde kullanılan şeffaf örtü ve elastik sabitleme bandını enfeksiyon yönünden karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Deneysel tipteki bu çalışma İstanbul ilinde hizmet veren bir eğitim ve araştırma hastanesinin anestezi ve reanimasyon yoğun bakım ünitesinde Ocak 2019-Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Örnekleme basit rastgele yöntemiyle belirlenen araştırma kriterlerine uyan 30 müdahale ve 30 kontrol olmak üzere toplam 60 hasta alındı. Araştırmanın verileri“Hasta Bilgi Formu”ve“Kateter İzlem ve Sonuç Formu”kullanılarak toplandı. Müdahale grubundaki hastaların periferik venöz kateterleri şeffaf örtü ile tespit edilirken, kontrol grubundaki hastaların periferik venöz kateterleri elastik sabitleme bandı ile tespit edildi. Kateterler 72 saat sonunda steril bir şekilde çekilerek kateter ucundan kültür alındı. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, medyan, frekans, minimum, maksimum, Mann-Whitney U testi, Student-t Test, Pearson Chi-Square Test, Fisher's Exact test ve Fisher Freeman Halton test kullanıldı. Bulgular: Müdahale grubundaki hastaların yaş ortalaması 54,17±11,73, kontrol grubundakilerin ise 53,27±12,48 olarak bulundu. Müdahale ve kontrol grupları arasında mikrobiyolojik kolonizasyon açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Müdahale ve kontrol grubu hastalarının kateterlerinde üreyen mikroorganizma türleri arasında da anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Periferik venöz kateter tespitinde kullanılan şeffaf örtü ve elastik sabitleme bandı mikrobiyolojik kolonizasyon açısından farklılık göstermedi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the transparent dressing and elastic fixation band used in the detection of peripheral venous catheters in terms of infection in patients treated in the intensive care unit. Materials and Methods: This experimental study was conducted between January 2019 and May 2020 in the anesthesia and reanimation intensive care unit of a training and research hospital in Istanbul. A total of 60 patients were included, 30 intervention and 30 control who met the research criteria determined by sampling simple random method. The research data were collected using“Patient Information Form”and“Catheter Monitoring and Result Form”. While the peripheral venous catheters of the patients in the intervention group were fixed with a transparent cover, the peripheral venous catheters of the patients in the control group were fixed with an elastic fixation band. At the end of 72 hours, the catheters were withdrawn in a sterile manner and cultured from the catheter tip. Mean, standard deviation, median, frequency, minimum, maximum, Mann-Whitney U test, Student-t Test, Pearson Chi-Square Test, Fisher's Exact test and Fisher Freeman Halton test were used to evaluate the data. Results: The mean age of the patients in the experimental group was 54.17±11.73 years and 53.27±12.48 years in the control group. There was no statistically significant difference between the experimental and control groups in terms of microbiological colonization (p> 0.05). However, no significant difference was found between the types of microorganisms grown in the catheters of the experimental and control group patients (p> 0.05). Conclusion: The transparent cover and elastic fixation band used in peripheral venous catheter fixation did not differ in terms of microbiological colonization.