Arapça öğrenen üniversiteli Türk öğrencilerin dil hataları ve çözüm önerileri (ses ve anlam örneği)
Language errors and solution suggestions of Turkish university students who learning arabic (sound and meaning example)
  1. Tez No: 791030
  2. Yazar: HAYRULLAH ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ KILAY ARAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Öğretimi, Ses, Anlam, Dil Hatası, Laḥn, Taṣḥîf, Taḥrîf, Taḥaccur, Arabic Language and Teaching, Sound, Meaning, Language Error, Laḥn, Taṣḥîf, Taḥrîf, Taḥaccur
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Arapça Öğrenen Üniversiteli Türk Öğrencilerin Dil Hataları v e Çözüm Önerileri (Ses ve Anlam Örneği) Arapça ses ve yapı itibarıyla Türkçeden farklı bir dildir. Bu nedenle bu dili öğrenmeye başlayan Türk öğrencilerin hata yapmaları doğaldır. Bu araştırmanın amacı üniversite düzeyinde Arapça öğrenen ve onun öğreticisi olacak öğrencilerin yaptıkları dil hatalarını, ses özellikleri bakımından ve anlam temelli olarak tespit etmek ve bu hataların çözümüne yönelik öneriler sunmaktır. Bu araştırma, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Ankara Gazi Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu Arapça hazırlık sınıfı öğrencileri üzerinde yapılmıştır. Araştırma, çalışmaya gönüllü olarak katılan 22 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Çalışma sırasında 22 öğrenci, kendilerine verilen ve 30 cümleden oluşan metni okuyup kaydetmiş ve bu kayıtları interaktif ortamda araştırmacıya göndermiştir. Alınan bu kayıtlar, incelenmiş ve Arapça öğrenen ve onun öğreticisi olacak olan üniversite öğrencilerinin yaptıkları dil hatalarının ses/telaffuz ve anlam bağlamında değerlendirmesi yapılmıştır. Ses hataları ve bunların yol açtığı anlam değişimlerinin incelendiği bu araştırma, sesli ve görüntülü olması nedeniyle güvenilirlik açısından da herhangi bir kuşkuya mahal vermeyecek tarzda planlanmıştır. Bu araştırma ses/telaffuz hataları konusunda, uygulamalı hata düzeltme çalışmaları ve sonuçlarına ilişkin olarak da hata tespiti ve çözüm önerileri sunması bakımından önemlidir. Araştırma sonucunda öğrencilerin sâkin harekeli seslerde telaffuz hataları son bulmuştur. Bu da Arapça seslerin ilk telaffuz sürecinde seslerin sâkin hareke ile öğretilmesi, çalışmaların bu bağlamda yapılması konusunun faydalı olacağı kanaatini uyandırmıştır. Bu bağlamda bu araştırmanın Arapça öğretimine katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Language Errors and Solution Suggestions of Turkish Unıversity Students Who Learning Arabic (Sound and Meaning Example) Arabic is a different language from Turkish in terms of sound and structure. Therefore, it is natural for Turkish students who start to learn this language to make mistakes. The aim of this research is to identify the language mistakes made by students learning Arabic at university level in the context of sound and meaning and to offer suggestions for the solution of these mistakes. This research was conducted on the Arabic preparatory class students of Ankara Gazi University School of Foreign Languages in the 2018-2019 academic year. The research was carried out on 22 students who voluntarily participated in the study. During the study, these 22 students read and recorded the text consisting of 30 sentences given to them and sent these recordings to the researcher in an interactive environment. These records were examined and the language mistakes made by university students learning Arabic were evaluated in the context of sound/pronunciation and meaning. This research is important in terms of providing error dedection and solution suggestions for applied error corrections studies and results on voice pronunciation errors. As a result of the research, the pronunciation errors of the students with consonant gestures in the first pronunciation process of Arabic sounds and conducting studies in this context would be beneficial. In this context, it is hoped that this research will contribute to the teaching of Arabic.