The two nation theory and the creation of Pakistan (1857-1947)
İki millet teorisi ve Pakistan'ın yaratılması (1857-1947)
  1. Tez No: 667266
  2. Yazar: MEHREEN HASSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAGIP KUTAY KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hindular, Kimlik, Müslümanlar, Pakistan, İki Ulus Teorisi, Hindus, Identity, Muslims, Pakistan, Two-Nation Theory
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Pakistan'ın olusturulmasinda iki ulus teorisinin uygulanması, İslam'ı Pakistan kimliğinin merkezi yapısında önemli bir rol oynadı. Bu araştırma, öncelikle Pakistan'ın olusma nedenlerini ve iki ulus teorisinin bu farklı Müslüman kimliğini nasıl yarattığını ele almaktadir. İki uluslu teori ve Pakistan'ın yaratılmasına ilişkin mevcut araştırmalar, dini ve kültürel kimliğin önemini ve Pakistan'ın yaratılmasında oynadığı rolü vurgulamadığı için tam bir resim sunmamaktadır. Bu araştırmanın ozgun yönü, iki ulus teorisi ve Hint Yarimadasi isigindaki Pakistanlıların kulturel ve dini kimligi arasındaki iliskidir. İki ulus teorisi, Müslümanları din temelinde Hindulardan ayırır. Hindistan'daki Müslüman kimliği İslam tarafından tanımlanmaktadir. İslami kimlik Sir Syed'in iki ulus teorisi, İkbal'in şiiri ve Cinnah'ın Müslümanları birleştirmesindeki liderliği ile ortaya çıktı. Pakistan cumhuriyetçi statüsünü tanımlamak için“İslami”sıfatını kullanan ilk ülke olduğu için kimliğin rolü, Pakistan'ın olusmasinda önemlidir. Müslüman kimliğin olusturulmasi, kurucu üyelerin İslami bir ülke yaratma niyetinde olmaması nedeniyle bir kimlik krizine yol açtı. Kurucu üyeler laik olmalarına rağmen siyasi hedeflerine ulaşmak için dini kullandılar. Kurucu üyelerin idealleri, ikiyüzlülükle kafa karışıklığı yaratarak Pakistan'ı yönetenlerin kimlikleriyle çelişmekteydi. Bölünmenin Hintli Müslümanların ayrı Hint kimliğini kabul etmesi gerekiyordu, ancak bunun yerine bölünme yarattı.
Özet (Çeviri)
The application of the two-nation theory in the creation of Pakistan played a significant role making Islam the central aspect of Pakistan's identity. This research primarily addresses the reasons for the creation of Pakistan and how the two-nation theory created this distinct Muslim identity. Available research on the two-nation theory and the creation of Pakistan does not provide a complete picture since it does not stress the significance of religious and cultural identity and the role that it played in the creation of Pakistan. The unique aspect of this research is the correlation between the two-nation theory, the cultural and religious identity of Pakistanis in the light of Indian subcontinent history. The two-nation theory separates Muslims based on religion from Hindus. Muslim identity in India is defined by Islam. The Islamic identity came about through Sir Syed's creation of the two-nation theory, Iqbal's poetry, and Jinnah's leadership as he united Muslims. The role of identity is important in the creation of Pakistan as it was the first country to use the adjective“Islamic”to describe its republican status. The creation of a Muslim identity brought about an identity crisis as the founding members did not intend to create an Islamic country. Although the founding members were secular, they used religion to attain their political goals. The ideals of the founding members contradicted the identity of those who governed Pakistan creating confusion through hypocrisy. The partition was supposed to acknowledge the separate Indian identity of the Indian Muslims, but instead created division.