Sayın Muratbekov'un 'Juvsan İyisi', 'Basında Üşqaranıñ', 'Ananıñ Armanı' ve 'Raygül' adlı hikâyeleri üzerine dil incelemesi (metin-aktarma-inceleme)
A language analysis of Sayın Muratbekov's stories 'Juvsan İyisi', 'Basında Üşqaranıñ', 'Ananıñ Armanı' and 'Raygül' (text-translation-analysis)
  1. Tez No: 667946
  2. Yazar: EMİN YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sayın Muratbekov, hikâye, inceleme, aktarma, Sayın Muratbekov, story, examination, translation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
Sayın Muratbekov, Kazak edebiyatı hikâyeciliğinde büyük bir yere ve öneme sahip yazarlardan biridir. Yaşadığı devri yansıtan ve bu yansımaları sanat çerçevesine sığdıran bir yazardır. İçinde bulunduğu dönemin şartlarını tüm gerçekliğiyle gözler önüne seren yazar, İkinci Dünya Savaşı sonrası Kazak edebiyatının canlanması ve güçlenmesini sağlayan yazarlardan biridir. İkinci Dünya Savaşı yıllarına şahit olan Muratbekov, tecrübelerini köy teması üzerine yerleştirerek Kazak halkının o dönemde çektiği zorluk, sıkıntı ve güçlüğün dili olmuştur. Bu tezin giriş kısmında Sayın Muratbekov'un hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve üzerine yapılan çalışmalar sunulduktan sonra, Sayın Muratbekov'un“Juvsan İyisi”,“Basında Üşqaranıñ”,“Ananıñ Armanı”ve“Raygül”adlı hikâyelerini Türkiye Türkçesine aktararak edebiyata kazandırmaya gayret edilmiş ve Sayın Muratbekov'un, dolayısıyla da Kazak Türkçesinin dil zenginlikleri ortaya konmuştur. Çalışmanın giriş kısmında Sayın Muratbekov'un hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve hakkında yapılan araştırmalar sunulmuştur. İkinci bölümde ise yazarın kaleminden çıkan hikâyeler ses ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise eserlerin transkripsiyonu ve aktarması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Sayın Muratbekov is one of the writers of great place and importance in Kazakh storytelling. He is a writer who reflects the period he lived in and puts these reflections in the frame of art. The author, who reveals the conditions of the period he was in, with all its reality, is one of the authors who helped revive and strengthen Kazakh literature after the Second World War Muratbekov, who witnessed the years of the Second World War, placed his experiences on the village theme and became the language of the difficulties, difficulties and difficulties the Kazakh people faced at that time. Muratbekov the lives of a number at the beginning of this thesis, literary personality, after works and studies on offer, Mr. Muratbekov the“Juvsan İyisi”,“Basında Üşqaranıñ”,“Ananıñ Armanı ”and“ Raygül ”has stories of Turkey to bring literature transferring to Turkish efforts have been made and the linguistic richness of Sayın Muratbekov, and therefore Kazakh Turkish, has been revealed. In the introduction part of the study, Sayın Muratbekov's life, literary personality, works and researches about him are presented. In the second part, the phonetic and morphological information of the stories written by the writer was examined. The third part includes the transcription and transfer of the works.