Borsa İstanbul'da kayıtlı otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmaların finansal performansının TOPSIS yöntemiyle analizi
Analysis of companies operating in the registered automotive sector in Borsa Istanbul financial performance by TOPSIS method
- Tez No: 667983
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KABLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Automotive Sector, Financial Performance, TOPSIS
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Sanayisi gelişmiş ülkelerde ekonominin lideri olarak görülen otomotiv sektörü, diğer sektörler ile olan etkileşimden dolayı önemli bir konumdadır. Bu etkileşim otomotiv firmaları için verimliliği ve etkinliği ön plana çıkarmaktadır. Değişen ekonomik koşullar ve bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler otomotiv sektöründe yoğun bir rekabete yol açmıştır. Bu değişimler otomotiv sektöründe ki firmalarının ve otomotiv üreticisi ülkelerin faaliyetlerinde yenilikçi kararlar almalarına neden olmuştur. İmalat sanayisinde otomotiv sektörünün önemli bir yeri olmasından dolayı finansal performans analizi mutlaka incelenmesi gereken bir konudur. Ülkemizde faaliyet gösteren ve aynı zamanda Borsa İstanbul'da işlem gören otomotiv sektöründeki firmaların performanslarının topsis analizi yöntemi ile değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma kapsamında, otomotiv sektöründe Borsa İstanbul'da işlem gören otomotiv endüstrisindeki 10 firmanın üretim etkinliği, 2017-2018-2019 yıllarında yayınlanan raporlara ait verilerden yararlanılarak TOPSİS analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Anahtar Kelimler: Otomotiv Sektörü, Finansal Performans, TOPSIS
Özet (Çeviri)
The automotive sector, which is considered to be the leader of the economy in developed countries, is in an important position due to the interaction with other sectors. This interaction highlights efficiency and effectiveness for automotive companies. Changing economic conditions and developments in information technologies led to intense competition in the automotive industry. These changes have led companies in the automotive industry and automotive manufacturers to make innovative decisions in their activities. Since the automotive industry has an important place in the manufacturing industry, financial performance analysis is a subject that must be examined. The performances of the companies in the automotive sector operating in our country and also traded on Borsa Istanbul were tried to be evaluated by TOPSIS envelopment analysis method. Within the scope of this study, the production efficiency of 10 companies in the automotive industry, which are traded on the Borsa Istanbul in the automotive industry, was analyzed using TOPSIS method, using the data from the reports published in 2017-2018-2019.