Cambridge IGCSE Uluslararası Akreditasyon programının kamu liselerinde kabul edilme ve uygulanma sürecine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri
The views of administrators and teachers about acceptance and implementation process of Cambridge IGCSE International Accreditation Program in public high schools
- Tez No: 668275
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KARAMAN KEPENEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Cambridge IGCSE, akreditasyon, yönetici ve öğretmen, Cambridge IGCSE, accreditation, administrator and teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de İstanbul İli sınırları içerisinde bulunan ve uluslararası Cambridge IGCSE programını uygulayan kamu liselerinde görevli yönetici ve öğretmenlerin bu programın okullarında kabul edilme ve uygulanma sürecinde yaşanan sorunlara ve bu sorunların çözümünde izledikleri yollara ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Bu kapsamda 2020–2021 Eğitim-Öğretim yılında söz konusu akreditasyon programını uygulayan iki okulda görev yapan toplam 13 yönetici ve öğretmen çalışmaya dâhil edilmiştir. Nitel yaklaşımın benimsendiği araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış bir görüşme formu ile toplanmış ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Cambridge ICGSE programının kabul edilme ve uygulama süreciyle ilgili olarak büyük oranda bir sorun yaşanmadığı anlaşılmıştır. Bu programın kabul edilmesi ve uygulanması aşamasında çevresel olarak çok fazla sorun ile karşılaşılmamakla beraber; bürokratik, yasal, ekonomik ve akademik sorunlar ile daha fazla karşılaşılmıştır. Ayrıca uygulama aşamasında gerek öğrencilerin gerekse öğretmenlerin ingilizce bilme seviyesinin zaman zaman yetersiz kaldığı ileri sürülmüştür. Öğrencilerin hem Milli Eğitim Bakanlığı programını hem de Cambridge IGCSE programını bir arada yürütebilmesi için hafta sonu da dersler yapılmış ve yaz okulları açılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the views of administratos and teachers working in public schools, which are located in Istanbul and apply Cambridge IGCSE program, about the problems faced in the acceptance and implementation process of this program in their schools and the ways they followed in solving these problems. In this context, a total of 13 administrators and teachers working in two schools implementing the mentioned accreditation program in the 2020–2021 academic year are included in the study. In the research, in which the qualitative approach has been adopted, data has been gathered through a semi-structured interview form developed by the researcher and analyzed with content analysis. It is stated that there is no major problem with regard to the Cambridge ICGSE course admission process, Although not too many environmental problems were encountered during the acceptance and implementation of this program, bureaucratic, legal, economic and academic problems had been encountered more. However during the implementation phase, it is stated that both students and teachers' English levels could be insufficient from time to time. In order for students to take both the Ministry of Education program and the Cambridge IGCSE program together, classes have been held at the weekend and summer schools have been opened.