Geri Dön

Sosyal politika açısından uluslararası antlaşmalar ve Türkiye

International agreements in terms of social policy and Turkey

  1. Tez No: 668317
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZGÜR BÜYÜKDERE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 402

Özet

Çalışmanın konusu uluslararası ticaret antlaşmalarında yer alan sosyal hükümlerin sosyal politika açısından incelenmesidir. Bu amaçla, çalışmada, uluslararası ticaret antlaşmalarında sosyal hükümlerin yer bulma süreci ve bu süreçte rol oynayan faktörler ile sosyal hükümlerin gerçekleşen ve olası sonuçları hem dünyadaki hem de Türkiye'deki gelişmeler bağlamında irdelenmiştir. Konu tarihsel bir perspektifle ve karşılaştırmalı olarak ele alınmış, literatür taraması ile uluslararası ticaret antlaşmalarının metinlerinden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Çalışmada, sosyal hükümlerin nicelik, kapsam ve bağlayıcılığında önemli artış olduğu; uluslararası ticaretle sosyal politika arasındaki bağın güçlenmesinde küreselleşme, parçalı uluslararası ekonomik yapı, ulus ötesi aktörler, ekonomik krizler ile sosyo-kültürel ve politik faktörlerin rol oynadığı belirlenmiştir. Ticaret antlaşmalarındaki sosyal hükümlerin, sözleşmeye taraf ülkelerde sosyal hakların iyileştirilmesine katkı sağladığı; gelişmiş ülkelerde yeni işleri, vasıflı istihdamı, ücretleri ve verimliliği artırdığı; gelişmekte olan ülkelerde de ticaret ve yatırımları olumsuz etkilemediği, çalışma standartlarını yükselttiği, istihdam, yoksulluk ve sosyal haklarda olumlu gelişmelere yol açtığı belirlenmiştir. AB üyelik sürecinin, Türkiye'de izlenen sosyal politikalar ve sosyal hükümlü ticaret antlaşmalarına yaklaşım üzerinde olumlu etkilerde bulunduğu; bu çerçevede çalışma ilişkileri mevzuatının yenilenmesine; emek piyasası ile ilgili kurumsal altyapının güçlenmesine ve sosyal harcamaların artmasına yol açtığı tespit edilmiştir.

Özet (Çeviri)

In the study, trade agreements have been evaluated in terms of social policy. Turkey is studied in particular. The issue is analyzed within a static and historical perspective. The data has been compiled by reviewing literature and first-hand international trade agreement texts. The study shows that there is a significant increase in the quantity, scope, and bindingness of social provisions. It has been determined that the connection between international trade and social policy is getting stronger over time. Globalization, the fragmented structure of the world economy, the increasing role of transnational actors, economic crises and socio-cultural and political dynamics have been directing the process. It is concluded that social provisions raise labor standards, and lead to positive developments in unemployment, poverty and social rights in developing countries. In developed countries, new jobs have increased skilled employment, wages and productivity. Turkey's EU accession process has been found to have very significant social consequences. Many legislative arrangements have been made, the institutional infrastructure has been strengthened, and the integration with the EU has increased social expenditures. It has been concluded that social rights should be handled internationally, and with fair rules. Social provisions in trade agreements have contributed to the improvement of social rights. In this context, Turkey shouldn't avoid being part of the trade agreements with social provisions.

Benzer Tezler

  1. Soğuk Savaş döneminde uluslararası antlaşmalar kapsamında Türkiye'nin güvenliğini sağlama arayışları (1945-1975)

    Turkey's search for security within the scope of international treaties during the Cold War period (1945-1975)

    ONUR ERTUNÇ SARİ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    TarihAnkara Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NEŞE ÖZDEN

  2. Süveyş Krizi'nden Yom Kippur Savaşı'na Arap-İsrail ilişkileri bağlamında Türk dış politikası (1956-1973)

    Turkish foreign policy in the context of Arab-Israel relations to the Yom Kippur War of the Suez Crisis (1956-1973)

    EMRE TETİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Uluslararası İlişkilerAydın Adnan Menderes Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER BULUT

  3. The Times ve New York Times Gazetelerinin gözüyle Avrupa ve Türkiye'de tek partili yönetimlerin dış politikası (1923-1939)

    Foreign policy of one-party rules in Europe and Turkey through The Times and New York Times Newspapers (1923-1939)

    GAMZE EKİNCİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    TarihEge Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURİ KARAKAŞ

  4. Sendika hakkı ve özgürlüğü: ILO Sendika Özgürlüğü Komitesi ve İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararları ve Türk yargı organlarının kararlarına etkisi

    Trade Union Right and Freedom of Association: Decisions of ILO Committee on Freedom of Association, European Court on Human Rights and the impact on the decisions of Turkish judicial bodies

    ÖMER CEYLAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    HukukKocaeli Üniversitesi

    Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AZİZ ÇELİK

  5. Türkiye'de eğitim sisteminin genel amaçları ve temel ilkelerinin değerlendirilmesi

    Başlık çevirisi yok

    MEHMET MEHDİ İÇER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Eğitim ve Öğretimİnönü Üniversitesi

    Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. BURHANETTİN DÖNMEZ