Göçün güvenlikleştirilmesi: Avrupa Birliği göç politikalarının (1990-2025) post-kolonyal mercekten incelenmesi
The securitization of migration: A post-colonial examination of European Union migration policies, 1990-2025
  1. Tez No: 994581
  2. Yazar: SEÇKİN BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF GAZİOĞLU TERZİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Göç yönetimi, Postkolonyalizm, Uluslararası göç, Yasadışı göç, Migration management, Postcolonialism, International migration, Illegal migration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Soğuk Savaş sonrası dönemden günümüze Avrupa Birliği'nin (AB) göç politikalarının geçirdiği tarihsel, kuramsal ve söylemsel dönüşümü kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Çalışma, özellikle 2010 sonrasında Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı ile ivme kazanan kitlesel göç hareketleri karşısında Birliğin, insan hakları ve normatif değerler ile güvenlik kaygıları arasında yaşadığı derin yapısal ikilemi temel eksen olarak ele almaktadır. Nitel tarihsel analiz ve belge incelemesi yöntemlerinin kullanıldığı araştırmada göç olgusu, klasik teorilerin sınırlarını aşacak şekilde, Kopenhag Okulu'nun güvenlikleştirme yaklaşımı ve post-kolonyal bir mercekle yeniden yorumlanmaktadır. Araştırma bulguları, AB göç rejiminin resmî söylemdeki hak temelli ve dayanışmacı iddialarının aksine, pratik uygulamalarda son derece seçici, hiyerarşik ve dışsallaştırıcı bir yapıya büründüğünü göstermektedir. Kale Avrupa'sı stratejisi ve geri kabul anlaşmalarıyla göç yükünü üçüncü ülkelere devreden Birlik, göçü varoluşsal bir tehdit olarak kodlayarak sınır yönetimini giderek militarize etmektedir. Bu süreçte göç, olağan bir sosyal olgu olmaktan çıkarılarak olağanüstü tedbirler gerektiren bir güvenlik sorununa dönüştürülmektedir. Sonuç olarak tez, AB'nin normatif demokratik kimliği ile dışlayıcı pratikleri arasındaki yapısal çelişkiyi vurgulamaktadır. Güncel göç yönetiminin, Avrupa'nın sömürgeci mirası ve eşitsiz merkez-çevre ilişkileri çerçevesinde şekillenen, güvenlikleştirilmiş bir politika rejimine evrildiği ortaya konulmaktadır. Çalışma, AB'nin göç politikalarını yalnızca bir kriz yönetimi değil, tarihsel süreklilik arz eden bir iktidar alanı olarak kavramsallaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis comprehensively examines the historical, theoretical, and discursive transformation of the European Union's (EU) migration policies from the post-Cold War era to the present day. The study focuses on the deep structural dilemma faced by the Union between human rights and normative values on one hand, and security concerns on the other, particularly in the face of mass migration movements that gained momentum after 2010 with the Arab Spring and the Syrian Civil War. Utilizing qualitative historical analysis and document review methods, this research reinterprets the phenomenon of migration through the Copenhagen School's securitization approach and a post-colonial lens, transcending the boundaries of classical theories. The research findings demonstrate that, contrary to the rights-based and solidarity-oriented claims in the official discourse, the EU migration regime has adopted an extremely selective, hierarchical, and externalized structure in practice. By shifting the burden of migration to third countries through the Fortress Europe strategy and readmission agreements, the Union increasingly militarizes border management by framing migration as an existential threat. In this process, migration is removed from the scope of an ordinary social phenomenon and transformed into a security issue requiring extraordinary measures. Consequently, the thesis highlights the structural contradiction between the EU's normative democratic identity and its exclusionary practices. It reveals that current migration management has evolved into a securitized policy regime shaped within the framework of Europe's colonial legacy and unequal center-periphery relations. The study conceptualizes the EU's migration policies not merely as crisis management, but as a field of power characterized by historical continuity.