Üniversite sanayi iş birliği sürecinde teknokentlerin teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri açısından değerlendirilmesi: Malatya Teknokent örneği
Evaluation of technologies in terms of technology, R&D andinnovation activities in university industry collaborationprocess: The sample of Malatya Teknokent
  1. Tez No: 668375
  2. Yazar: MUSTAFA CEHTİ AKBIYIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUSTAFA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Sanayi İş Birliği, Teknokent, Ar-Ge, Teknoloji, İnovasyon, University Industry Cooperation, Technoparks, R & D, Technology, Innovation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Küreselleşmeyle beraber değişen piyasa ve pazar ihtiyaçları sanayi sektörünü sürekli olarak yenilenme ve bilimsel çalışmalara dayanan üretim süreçlerine mecbur kılmıştır. Bu değişimle birlikte üniversite sanayi iş birliği kavramı yeniden şekillenmiş, teknokent, Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon faaliyetlerinin üniversite sanayi iş birliğindeki rolü önem kazanmıştır. Üniversite sanayi iş birliği sonucunda ortaya çıkan teknokentler, bilimsel bilgi birikiminin sanayiye aktarıldığı, ticari ürünlere dönüştürüldüğü yerler olmasının yanı sıra, yeni girişimcilerin teşvik ve desteklerle sektöre kazandırıldığı yerler olmuştur. Bu çalışmada üniversite sanayi iş birliği, teknokent, Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon kavramları akademik çerçevede tarihsel gelişim sürecinde ele alınmış ve bu konuda Malatya'da bulunan I. ve II. Organize Sanayi Bölgelerinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler üzerinde nicel araştırma teknikleri uygulanmıştır. Anket sonuçlarından yola çıkarak yapılan analiz sonucunda, Malatya Teknokentin üniversite sanayi iş birliği süreci, Ar-Ge, teknoloji ve inovasyon faaliyetlerine ilişki, etki ve katkıları ölçülmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
With globalization the changing market and trade needs have forced the industrial sector to renew itself and produce processes which are based on scientific studies. With this change, the concept of university industrial cooperation has been reshaped; the role of technoparks, R & D, technology and innovation activities in university industry cooperation has gained importance. As a product of university-industrial cooperation, technoparks have been places where scientific knowledge is transferred to industry and converted into commercial products, as well as places where new entrepreneurs are brought into the sector with incentives and support. In this study, the concepts of university industrial cooperation, Technoparks, R & D, technology and innovation are discussed in the historical development process within the academic framework and survey was conducted for enterprises operating in various sectors in organized industrial zones in Malatya. As a result of the analysis based on the survey results, contribution and effects of Malatya Technokent (Technocity) on the Corporation process between university and industry, R & D, technology and innovation activities were wanted to be measured.