On self sovereign identity based guardianship
Kullanıcı egemen kimlik tabanlı vasilik
- Tez No: 668488
- Danışmanlar: DR. HÜSEYİN YÜCE, DR. İSA SERTKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siber Güvenlik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kullanıcı Egemen Kimlik (SSI), uzun süredir devam eden kimlik problemine umut vadeden çözümler getiren yeni bir yaklaşımdır. Dijital kimliklerin kullanımı günden güne artarken, ehliyet ve pasaport gibi fiziksel kimlikler ise yeni teknolojiler sayesinde dijitalleşmeye başlamıştır. Bu iki dünyanın gitgide iç içe geçmesi ile yeni bir kimlik yönetim sistemi ihtiyacı doğdu. SSI tam da bu konuda, mahremiyet, müşterek çalışma, rıza gibi prensipleri göz önünde bulundurarak yeni bir model sunmaktadır. SSI 3.parti güvenilir bir kuruluşa gerek kalmadan kişinin kendi kimlik verilerini yönetmesine izin verir. Kişi bu verilerinin kimlerle ve ne kadarının paylaşılacagından kendisi sorumludur. Bunu da altyapısında blockchain ve VC gibi teknolojileri kullanarak gerçekleştirir. Bu tür çözümlerin yaygın olarak kullanılması için mevcut çözümlerinde göz önünde bulundurulması gerekir. Bu kapsamda dolaylı SSI kontrolü yöntemleri bu çalışmada incelenmiş ve gerçek hayat senaryoları üzerinden kavram ispatlama yapılmıştır. Özellikle guardianship kavramı SSI çözümünün kitlesel benimsemesi için oldukça önemlidir. Mevcut çalışmalarda belirli çalışma grupları guardianship üzerine araştırmalarına devam etmektedir. Bu çalışmada gerçek hayattan velayet senaryosu baz alınarak guardianship çatısı tasarlanmıstır. Bu senaryonun seçilmesinin sebebi, ortak velayet gibi senaryolarda gerçekleşecek olan bir kişinin iki vasisi olma durumunu ihtiva etmesidir. Bu durumda bu iki kişinin ortaklaşa olarak vasinin dijital kimliğini yönetmesi söz konusu olacaktır. Bu problemi üstesinden gelen Custody Frameworkünün kavram ispatlaması yapılmış, örnek bir SSI networkü üzerinde modellenmiş ve mevcut sistemler ile performans analizi yapılmıştır. Sonuç olarak tasarlanan Custody Frameworkünün ekstra yük getirmeden mevcut sistemler ile uyumlu bir şekilde çalıştığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Self Sovereign Identity (SSI) is a new approach that develops promising solutions on the longstanding Identity problem. While the digital identities are increasing day by day, the physical Identities such as passport, driver's license, have started to be digitalized thanks to new technologies. With these two worlds getting more intertwined, a new identity management system was needed for identities containing the most critical information. SSI comes into play in this regard and proposes a new model with certain principles such as privacy, Interoperability, and consent. SSI allows the person to manage the identity data without a 3rd party trusted institution. The person is solely responsible for her own identity data. She decides whom to share with, what information to share. It realizes this by using technologies such as Blockchain and Verifiable Credential in its infrastructure. For the widespread use of such solutions, solutions already used in daily life should also be considered. In this context, indirect SSI control methods are examined in this study, and proof of concept solutions are made over real life scenarios. In particular, the guardianship that occurs when the person becomes unable to manage their own identity is very important for the mass adoption of SSI. Several Working Groups continue their work on guardianship. In the current studies, an exemplary guardianship trust framework has been created on a real life refugee girl scenario. In this study, a guardianship framework was designed based on real life custodianship scenario. The reason for choosing this scenario is that in cases such as joint custody, one person has two guardians; therefore, management of the dependent's identity must be jointly carried out. A proof of concept was made for the Custody Framework, which overcame this problem. Modeling of the framework was carried out on a sample SSI network, and performance analysis was performed with existing systems. As a result, it has been shown that the designed framework can work without overloading the existing systems.
Benzer Tezler
- Blockchain-based sharing services for smart cities
Akilli şehirler için blockchain tabanli paylaşim hizmetleri
ASLI BAHCE
Doktora
İngilizce
2023
Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolDokuz Eylül ÜniversitesiBilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEMİH UTKU
- Dıjıtal uzamda kamusal mekanın üretımı: Twitter verilerine dayali bir model önerisi
Production of public space in digital space: A model proposal based on twitter data
GİZEM ÖZPOLAT
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik ÜniversitesiBilişim Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. OZAN ÖNDER ÖZENER
- Theodor W. Adorno ve Michel Foucault'da hakikat ve iktidar ilişkisi
The truth and power relationship in Theodor W. Adorno and Michel Foucault
METİN BECERMEN
- Performatif terörizm ve 'İslam Devleti' örgütü
Performative terrorism and the 'Islamic State' organization
KASIM TİMUR
Doktora
Türkçe
2023
Uluslararası İlişkilerBolu Abant İzzet Baysal ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ALİ YAMAN
PROF. DR. RASİM ÖZGÜR DÖNMEZ
- Humanitarian assistance policies of the European Union towards syrian refugees in Turkey
Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik insani yardım politikaları
CANSU ÇELİKER
Yüksek Lisans
İngilizce
2018
Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BAŞAK KALE LACK