21. yüzyılda yerli-yabancı ilişkisinin bir yansıması olarak zenofobi
Xenophobia as a reflection of the native-foreign relationship in the 21st century
- Tez No: 668648
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Korku, Risk, Yabancı, Yerli, Zenofobi, 21st Century, Uncertainty, Fear, Risk, Forigner, Native, Xenophobia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yabancı kavramı, sosyoloji literatürüne Simmel ile olumlu ilişki biçimi üreten ve tüccarda somutlaşmış olan bir toplumsal tip olarak girmiştir. Daha sonraki çalışmalar, yabancıyı farklı ilişki biçimleri üreten ve farklı toplumsal kategorilere denk gelecek şekilde tanımlamışlardır. Yirmi birinci yüzyıla gelindiğinde ise yabancı, olumsuz bir ilişki biçimi üreten göçmende somutlaşmış olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde yerlinin korku söylemlerinin nesnesi haline gelen yabancı, yerlinin yaşamını tehdit eden olumsuz bir bağlamda inşa edilmektedir. Yabancıyı, günümüz toplumunda ayırıcı hale getiren sadece toplumsal kriz ve kaos dönemlerinde değil, her türlü gündelik yaşam deneyiminde toplumsal korku ve kaygıların hedefinde yer almasıdır. Bu durum yirmi birinci yüzyılda yerli yabancı ilişkisinin bir yansıması olarak zenofobiyi (xenophobia) ön plana çıkarmıştır. Bu çalışma, yerlinin, topraklarında bulunan ve onun kültürel örüntüsünü yorumlama çabasına giren yabancının tipik durumunu ve yabancının bu isteğine karşı yerlinin geliştirdiği zenofobik tutumu genel yorumsamacı teori çerçevesinde incelemiştir. Çalışmada zenofobinin yükselişi, uygulanan göç politikalarından hareketle inceleyen makro yaklaşımlar üzerinden değil, birey ilişkilerine odaklanan mikro düzeyde ele alınmıştır. Zenofobinin günümüzde ön plana çıkmasının nedeni, 21. yüzyılın toplumsal durumu içerisinde birey ilişkilerinin dinamiğini oluşturan risk, korku ve belirsizlikler üzerinden anlaşılabilir. Zenofobi, bu kavramların hakim olduğu günümüz toplumlarında yabancı ile bir baş etme biçimi haline gelmektedir. Yabancının olumsuz anlamının, içinde bulunduğumuz toplumsal durumda -neoliberal öznenin yaşadığı belirsizlikler, gündelik yaşam formu haline gelen risk, korku kültürü ve güvenlikleştirme söylemleri ile- giderek sabit bir hal aldığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of foreigner has entered the sociology literature with Simmel as a social type which is embodied in the merchant and produces a form of positive relationship. Subsequent studies have defined the foreigner in a way that produces different forms of relationship and corresponds to different social categories. In the 21st century, the foreigner appears to be embodied in the immigrant that produces a form of negative relationship. The foreigner, which has become the object of natives' speech of fear today, is constructed in a negative context that threatens the life of the natives. What makes the foreigner distinctive in today's society is that it is the target of social fears and anxieties not only in times of social crisis and chaos, but also in all kinds of daily life experiences. This situation has brought xenophobia as a reflection of native-foreign relationship in the 21st century into the forefront. This study has examined the typical situation of the foreigner who is in the lands of the native and tries to interpret the native's cultural pattern and the xenophobic attitude of the native that he developed against this request of the foreigner within the framework of general interpretivist theory. In the study, the rise of xenophobia has been analyzed at the micro level focusing on individual relations, not through macro approaches examining the migration policies applied. The reason why xenophobia comes to the fore today can be understood through the risks, fears and uncertainties that constitute the dynamics of individual relations within the social situation of the 21st century. Xenophobia has become a form of coping with foreigners in today's societies where these concepts are dominant. It is thought that the negative connotation of the foreigner is gradually becoming cast in cement in the social situation we are in -with the uncertainties experienced by the neoliberal subject, the risk that has become a daily life form, the culture of fear and securitization speeches.