Moderating effects of emotion regulation and responsibility attributions in the relationships between workplace incivility and work-related outcomes
Duygu düzenleme ve sorumluluk atıflarının işyeri nezaketsizliği ve iş ile ilgili değişkenler arasındaki ilişkilerde düzenleyici etkileri
  1. Tez No: 668860
  2. Yazar: SELMA PEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖNCÜ KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nezaketsizlik, sorumluluk atıfları, duygu düzenleme, üretim karşıtı iş davranışları, kendini susturma davranışı, depresif belirtiler, Incivility, responsibility attributions, emotion regulation, counterproductive work behaviors, silencing-the-self behaviors, depressive symptoms
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, işyeri nezaketsizliğinin üretim karşıtı iş davranışları, depresif belirtiler ve kendini susturma davranışı üzerindeki pozitif yönlü etkisini ve iş arkadaşı memnuniyeti, yönetici memnuniyeti ve psikolojik iyi olma hali üzerindeki negatif yönlü etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Ek olarak, duygu düzenleme stratejileri (bilişsel yeniden değerlendirme ve ifade edici bastırma) ve farklı kişiler (öz, yönetici ve meslektaşlar) tarafından gerçekleştirilen olumsuz davranışlar için yapılan sorumluluk atıflarının, yaşanan işyeri nezaketsizliği ile psikolojik ve davranışsal sonuç değişkenleri arasındaki ilişkideki düzenleyici etkileri incelenmiştir. Veriler, çalışmaya gönüllü olarak katılan 409 çalışandan toplanmıştır. Önerilen kuramsal model Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, varsayıldığı gibi hem yönetici hem de iş arkadaşı tarafından sergilenen iş yeri nezaketsizliğinin üretim karşıtı iş davranışları ile doğrudan ilişkili olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, yönetici nezaketsizliğinin çalışanların yönetici memnuniyeti ve depresyon belirtileri ile ilişkili olduğu görülürken; iş arkadaşı nezaketsizliğinin iş arkadaşı memnuniyeti ile ilişkili olduğu bulunmuştur. İş arkadaşının olumsuz davranışları için yapılan sorumluluk atıfları, iş arkadaşları tarafından sergilenen nezaketsizlik ile üretim karşıtı iş davranışları arasındaki ilişkide düzenleyici rol oynamaktadır. Ayrıca, bilişsel yeniden değerlendirme hem yönetici hem de iş arkadaşı nezaketsizliği ile üretim karşıtı davranış arasındaki ilişkilerde, hem de iş arkadaşı nezaketsizliği ile iş arkadaşı memnuniyeti arasındaki ilişkide düzenleyici değişkendir. Bulgular, kuramsal ve uygulamaya yönelik çıkarımlar ile gelecekteki çalışmalara yönelik önerilerle birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to investigate the positive effects of experienced workplace incivility on counterproductive work behaviors, depressive symptoms and silencing-the-self behaviors and the negative effects of experienced workplace incivility on co-worker satisfaction, satisfaction with the supervisor, and psychological well-being. In addition, the moderating effects of emotion regulation strategies (i.e., cognitive reappraisal and expressive suppression) and of responsibility attributions for negative behaviors performed by different agents (i.e., self, supervisor, and co-workers) in the links of experienced workplace incivility with the psychological and behavioral outcome variables were examined. Data were collected from 409 workers who volunteered to complete the survey packages. The model was analyzed using Structural Equation Modeling (SEM) and provided a good fit to the data. The results revealed that, as hypothesized, both supervisor and co-worker incivility were directly related to counterproductive work behaviors. Furthermore, while supervisor incivility was associated with employees'satisfaction with the supervisor and depression symptoms; coworker incivility was associated with co-worker satisfaction. Responsibility attributions for negative co-worker behaviors moderated the association of co-worker incivility and counterproductive behaviors. In addition, cognitive reappraisal moderated the relationships of both supervisor and co-worker incivility with CWBs as well as the relationship between co-worker incivility and co-worker satisfaction. The findings are discussed regarding their theoretical contributions and implications for practice along with suggestions for future research.