Kimya öğretmenlerinin nicel analitik kimya problemlerini çözmede kullandıkları stratejiler
The technigues used by chemistry teachers in solving quantitative analytical chemistry problems
  1. Tez No: 66898
  2. Yazar: NURAY ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme, öğretme metodları, öğretme stratejileri v, Problem solving, teaching methods, teaching strategies VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı; kimya öğretmenlerinin nicel Analitik Kimya problemlerini çözmede izledikleri stratejileri tespit etmektir. İlk bölümde, lise müfredatlarında Analitik Kimya konularını belirlemek için Fen Bilimleri 1,2 ve Kimya 1,2 müfredat programları incelenmiştir. İkinci aşamada ise lise ders kitaplarındaki problem sayılarına ve çözümlerine nasıl yer verildiğini tespit etmek amacıyla ders kitapları incelenmiştir. Kimya öğretmenlerinin kullandıkları stratejileri saptamak için Trabzon, Sürmene ve Arsin'de altı kimya öğretmeni gözlenmiştir. Stratejiler tespit edildikten sonra aynı öğretmenlerle yapılan mülakatlar ile bu stratejileri kullanma gerekçeleri üzerinde duruldu. Bu araştırmanın sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. Fen Bilimleri 1,2, Kimya 1,2 ders kitaplarında, nicel Analitik Kimya problemlerine oldukça fazla sayıda yer verildiği bulunmuştur. Öğretmenlerin problem çözümlerinde ortak olarak; 1. Problem cümlesini birden fazla tekrar ettikleri, 2. Problemi çözmek için uygun şekil, şema ve grafikleri çizdikleri, 3. Matematiksel işlemleri önemsedikleri, 4. Matematiksel işlem sonucunda birimleri kullandıkları, 5. Çözümden sonra çözümü deftere yazdırdıkları, 6. Problem çözümlerinde ödüllendirme ve cezalandırma yoluna gittikleri gözlenmiştir. Problem çözümlerinde öğretmenler bazı stratejileri, ortak uygulamalarına rağmen, tümüyle izledikleri stratejilerin birbirinden farklı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu çalışmada problem çözümlerini anlamlaştırmak ve kalıcı olmasını sağlamak için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study is to determine the techniques used by chemistry teachers in solving quantitative Analytical Chemistry problems. Firstly, Science studies 1,2 and Chemistry Curriculum programs have been investigated to determine subjects of Analytical Chemistry in high school. Secondly, text books have been examined to find out what extend emphasis are given for both the number of problems and their solutions related to subjects of Analitical Chemistry. In order to determine the strategies used by chemistry teachers, six teachers serving in Trabzon, Sürmene and Arsin have been observed. After determining the strategies used by the observed teachers, interviews have been made with the teachers about the reasons of using such strategies. At the end of this investigation, the following important results are obtained. From the investigation, It was found that a great amount of emphasis is given for the quantitative Analytical Chemistry problems in high school textbooks for Science Studies 1,2 and Chemistry 1,2. The teachers are observed commonly using the followings; 1. repeating the problem statement more than once, 2. drawing figure, table, graph ase appropriate, 3. emphasizing and considering mathematical procedures, 4. using units as a result of mathematical procedures. 5. having students to write the solution in their books, 6. prizing or panishing students during the problem solutions. It was found that in solving problems some teachers use the common techniques but, overall they do have different strategies of their own. At the end of this investigation some suggestions have been made, relating the ways to make more sense and meaningful solutions of the problems and the ways of keeping the knowledge for a long period of time in the mind of students.