Web 2.0 uygulamalarının öğrencilerin Türkçe dersindeki akademik başarılarına ve Türkçe dersine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of web 2.0 applications on students' academic achievement in Turkish lesson and their attitudes towards Turkish lesson
- Tez No: 669066
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN SARITİKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web 2.0, Kök ve Ekler, Türkçe Öğretimi, Tutum, Başarı, Web 2.0, Roots and Suffixes, Turkish Teaching, Attitude, Success
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Eğitimde yaygın olarak kullanılmaya başlanan Web 2.0 uygulamaları, öğrenme-öğretme ortamlarında iş birliğini ve aktif katılımı sağlamaktadır. Öğrenmeyi hem eğlenceli hem de anlamlı hâle getiren bu uygulamalar; öğrencilerin motivasyonları, tutumları ve akademik başarıları üzerinde olumlu etki oluşturmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Web 2.0 uygulamalarının 5. sınıf öğrencilerinin Türkçe dersindeki akademik başarılarına ve Türkçe dersine yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak araştırmanın çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Düzce ili Merkez ilçesinde bulunan İsmetpaşa Ortaokulunun 5/C sınıfı kontrol grubu, 5/D sınıfı deney grubu olmak üzere toplam 59 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma nicel yöntemlerden ön test-son test kontrol gruplu deneysel desenle gerçekleştirilmiştir.“Kök ve ekler”konusu deney grubunda (n=29) Microsoft Teams, Wordart, Coggle, Mentimeter, Wordwall, Quizizz, Socrative ve Kahoot! ile hazırlanan etkinliklerle; kontrol grubunda ise geleneksel yöntemlerle işlenmiştir. Araştırma, altı haftalık (12 ders saati) bir sürede gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından hazırlanan Türkçe Dersi Başarı Testi ve Kapar Kuvanç (2008) tarafından hazırlanan Türkçe Dersi Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler“SPSS 22.00”paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin normallik durumu“Kolmogorov-Smirnov Testi”ile belirlenmiştir. Ulaşılan veriler, normal dağılım gösterdiğinde ve iki değişkenin karşılaştırıldığı durumlarda“Bağımsız Örneklem T Testi”ve“Bağımlı Örneklem T Testi”ile analiz edilmiştir. İki değişkenin karşılaştırıldığı ve verilerin normal dağılmadığı durumlarda ise“Man Whitney-U Testi”yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Web 2.0 uygulamalarıyla öğretimin gerçekleştirildiği deney grubunda akademik başarı ve Türkçe dersine yönelik tutum puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Deney grubunun Türkçe dersine yönelik tutum puanlarıyla ilgili cinsiyetler arasında herhangi bir farklılık yoktur fakat başarı puanlarında kız öğrencilerin lehine anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca teknolojik araçlarla günlük 1 saatten fazla oyun oynayan öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutum puanlarının da 1 saatten daha az oyun oynayanlara göre yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Web 2.0 applications that are widely used in education enable collaboration and active participation in learning and teaching environments. These applications that make learning both fun and meaningful; have a positive impact on students' motivations, attitudes and academic achievements. The aim of this research is to determine the impact of Web 2.0 applications on the academic achievements of 5th year students in Turkish course and their attitudes towards Turkish course. For this purpose, the study group includes 5/C class control group of İsmetpaşa Secondary School in the Central District of Düzce province in 2020-2021 academic year, 5/D class experimental group a total of 59 students. The research was carried out by experimental pattern with pre-test-final test control group from quantitative methods. The subject,“Roots and suffixes”was studided in the experimental group (n=29) with activities prepared with Microsoft Teams, Wordart, Coggle, Mentimeter, Wordwall, Quizz, Socrative and Kahoot!; in the control group using traditional methods. The research was carried out in a period of six weeks (12 lessons). The research data were collected with Turkish Lesson Success Test prepared by the researcher and Turkish Course Attitude Scale prepared by Kapar Kuvanç (2008). The data obtained were analyzed with the package program“SPSS 22.00”. The state of normality of the data is determined by the“Kolmogorov-Smirnov Test”. The data obtained were analyzed by“Independent Samples T Test”and“Paired Samples T Test”when the data was distributed normally and the two variables were compared. In cases where two variables were compared and data were not distributed normally, the“Man Whitney-U Test”was performed. According to the results obtained from the research, that there is statistically significant difference in academic success and attitude scores towards Turkish course in the experimental group where teaching is performed with Web 2.0 applications has been found. There is no difference between the gender regarding the attitude scores of the experimental group to the Turkish course, but there is a significant difference in the achievement scores in favor of female students. In addition, the attitude scores of students who play with technological tools more than 1 hour a day towards Turkish lesson were found to be higher than those who play less than 1 hour.