Çocukluk çağı lenfadenopati olgularının klinik laboratuvar ve demografik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, laboratory and demographic characteristics of childhood lymphadenopathy cases
- Tez No: 669095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL DOĞAN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: lenfadenopati, lenfadenit, LAP, benign LAP, malign LAP, lymphadenopathy, lymphadenitis, LAP, benign LAP, malignant LAP
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmada sık karşılaştığımız bir hastane başvuru nedeni olan lenfadenopati olgularını inceleyerek, olguların demografik, klinik, laboratuvar özelliklerini retrospektif olarak inceleyerek, lenfadenopatinin ayırıcı tanısında, enfeksiyöz/enfeksiyon dışı, benign/malign ayırımındakı yerini göstermeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamıza, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniklerine bir yıl içinde 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında başvuran ve lenfadenopati ön tanısı girilmiş, tetkik ve tedavi yapılmış 1ay-18yaş aralığında 404 olgu dahil edildi. Olguların elektronik dosya kayıtlarından hastaların yaşları, cinsiyetleri, öykü özellikleri, fizik muayene, tam kan sayımları, nötrofil/lenfosit oranları (NLO), ortalama trombosit hacmi (MPV), CRP, ESR, bakteriyal ve viral tanı için yapılan tetkikleri, görüntüleme sonuçları ve yapıldıysa biyopsi sonuçları kaydedildi. Verilerin analizinde IBM SPSS 23.0 programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken kategorik değişkenler için frekans dağılımı (sayı, yüzde), sayısal değişkenler için tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, minimum, maksimum) kullanıldı. İki grup arasında fark olup olmadığını değerlendirmek için bağımsız örneklem t testinden, iki kategorik değişken arasındaki ilişkinin incelenmesinde ki-kare analizinden yararlanıldı. Bulgular: Lenfadenopati ön tanısı ile tetkik edilen 404 olgunun dosyası incelendi. Bir olguda brankiyal kleft kisti saptandı. Lenfadenopati tanısı alan 403 olgunun 256'sının (%63,5) erkek, 147'sinin (%36,5) kız olduğu görüldü. Yaşları 3 ay ile 17,5 yaş arasında değişiyordu, ortalaması 6,08±3,964 yıldı. Olguların 397'si(%98,5) benign, 6'sı(%1,5) malign, benign olguların kendi arasındaki sınıflandırmasında; 240 (%59,5) olgu enfeksiyöz LAP, 157'si (%39) enfeksiyon dışı LAP idi. Enfeksiyöz LAP grubu kendi içinde değerlendirildiğinde 240 olgunun 205'i(%50,9) spesifik etiyolojisi ayırt edilemeyen gruptaydı, 32(%7,9) olguda viral, 3(%0,7) olguda bakteriyel etiyoloji saptanabildi. Olguların 304'ü (%75,4) akut, 99'u (%24,6) kronikti. Benign grupta 299'u (%75,3) akut, 98'i (%24,7) kronik; malign grupta ise 5'i (%83,3) akut, 1'i (%16,7) kronik lenfadenopati olgusu idi. Bölgesel LAP olgularında en sık %69 oranla servikal bölge, yaygın LAP olgularında ise en sık %55,7 oranla servikal ve submandibuler bölge birlikteliği olduğu saptandı. 26 olguda EBV, 7 olguda CMV, 3 olguda kabakulak virüsü, 2 olguda AGBHS, 1 olguda parvovirus, 1 olguda mikoplazma, 1 olguda B.hensalae saptandı. 4 olguda TDT yapılsa da yalnız 1 olgu pozitifti. 208 olguda yapılan ultrason görüntülemede 194 olgu (%93,3) yağlı hilusları seçilen, 14 olgu (%6,7) yağlı hilusları seçilmeyen olarak değerlendirilmişti. 14 olgunun 5'i(%35,7) malign, 9'u(%64,3) benign LAP grubunda idi. Enfeksiyöz LAP olgularında ESR yüksekliği, nötrofili, trombositoz, NLO oranında yükseklik, enfeksiyon dışı LAP olgularına göre görülmesi istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. MPV değerinin demografik, klinik ve laboratuvar bulguları ile anlamlı ilişkisi saptanmadı. MPV'nin akut/kronik, bölgesel /yaygın, enfeksiyöz/enfeksiyon dışı, malign/benign LAP ayırıcı tanısında kullanılabileceğine dair istatistiksel anlamlı veri ortaya konulamadı. NLO yüksek olan LAP olgularında CRP ve ESR değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü. NLO, enfeksiyöz LAP grubunda anlamlı şekilde yüksekti, antibiyotik kullanma ve 1 haftadan uzun süre antiyotik kullanma oranı NLO yüksek olan grupta istatistiksel anlamlı şekilde yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda lenfadenopati olgularının erkek cinsiyette daha fazla olduğu gösterildi. Olgularımızda akut LAP, bening nedenli LAP, servikal ve submandibuler bölgesel LAP daha fazlaydı. Enfeksiyoz ve enfeksiyon dışı LAP ayırıcı tanısında ESR, trombositoz, nötrofili ve NLO'nun faydalı biyobelirteçler olduğu görüldü. Yüksek NLO değeri ile lökositoz, CRP yüksekliği, ESR yüksekliği, antibiyotik kullanma oranı ve süresi arasında istatiksel anlamlı ilişki bulundu. NLO, LAP ayırıcı tanısında enfeksiyöz ve enfeksiyon dışı grubu ayırmada bir belirteç olabilir. Malign/benign LAP ayırıcı tanısı için malign LAP olgularının da sayısının fazla olduğu daha geniş kapsamlı çalışmaların faydalı olabileceğini düşünmekteyiz. MPV değerinin akut/kronik, bölgesel/yaygın, enfeksiyoz/enfeksiyon dışı, benign/malign LAP gruplarında farklı olmadığı, klinik ve laboratuvar bulgularla istatistiksel anlamlı ilişkisi olmadığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to show the place of lymphadenopathy, a common cause of hospital admission, in the differential diagnosis of lymphadenopathy, in the differentiation of infectious/non-infectious, benign/malignant, by retrospectively examining the demographic, clinical and laboratory characteristics of the cases. Material and Methods: Our study included 404 cases aged between 1 month and 18 years, who were admitted to the outpatient clinics of Bezmialem Vakıf University, Department of Pediatrics between 01.01.2019 and 31.12.2019 within a year, with a preliminary diagnosis of lymphadenopathy, examination and treatment. From the electronic file records of the cases, the age, gender, history characteristics of the patients, physical examination, complete blood counts, neutrophil/lymphocyte ratios (NLR), mean platelet volume (MPV), CRP, ESR, tests for bacterial and viral diagnosis, imaging results and, if performed, biopsy results were recorded. IBM SPSS 23.0 program was used in the analysis of the data. While evaluating the study data, frequency distribution (number, percentage) for categorical variables and descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum, maximum) for numerical variables were used. Independent sample t-test was used to evaluate whether there was a difference between the two groups, and chi-square analysis was used to examine the relationship between two categorical variables Results: The files of 404 patients who were examined with the pre-diagnosis of lymphadenopathy were analyzed. Branchial cleft cyst was detected in one case. Of 403 cases diagnosed with lymphadenopathy, 256 (63.5%) were male and 147 (36.5%) were female. Their ages ranged from 3 months to 17.5 years, with a mean of 6.08±3.964 years. 397 (98.5%) of the cases were benign, 6 (1.5%) were malignant, and in the classification of benign cases among themselves; 240 (59.5%) cases were infectious LAP, 157 (39%) were non-infectious LAP. When the infectious LAP group was evaluated within itself, 205 (50.9%) of 240 cases were in the group whose specific etiology could not be distinguished, viral in 32 (7.9%) cases and bacterial in 3 (0.7%) cases. Of the cases, 304 (75.4%) were acute and 99 (24.6%) were chronic. In the benign group, 299 (75.3%) were acute, 98 (24.7%) were chronic; In the malignant group, 5 (83.3%) were acute and 1 (16.7%) chronic lymphadenopathy. It was determined that the most common cervical region was 69% in regional LAP cases, and cervical and submandibular region coexistence was the most common 55.7% in diffuse LAP cases. EBV in 26 cases, CMV in 7 cases, mumps virus in 3 cases, AGBHS in 2 cases, parvovirus in 1 case, mycoplasma in 1 case, and B.hensalae in 1 case were detected. Although TST was performed in 4 cases, only 1 case was positive. In the ultrasound imaging performed in 208 cases, 194 cases (93.3%) were evaluated as having fatty hiluses, and 14 cases (6.7%) as having non-obvious fatty hiluses. 5 (35.7%) of 14 cases were in the malignant group and 9 (64.3%) were in the benign LAP group. High ESR, neutrophilia, thrombocytosis, high NLR rate in infectious LAP cases were found to be statistically significantly higher than in non-infectious LAP cases. There was no significant relationship between MPV value and demographic, clinical and laboratory findings. No statistically significant data could be found that MPV can be used in the differential diagnosis of acute/chronic, regional/disseminated, infectious/non-infectious, malignant/benign LAP. CRP and ESR values were found to be statistically significantly higher in LAP cases with high NLR. NLR was significantly higher in the infectious LAP group, while the rate of using antibiotics and using antibiotics for more than 1 week was found to be statistically significantly higher in the group with high NLR. Conclusion: In our study, it was shown that lymphadenopathy cases were more common in males. In our cases, acute LAP, benign LAP, cervical and submandibular regional LAP were more common. ESR, thrombocytosis, neutrophilia and NLR were found to be useful biomarkers in the differential diagnosis of infectious and non-infectious LAP. A statistically significant correlation was found between high NLR value and leukocytosis, high CRP, high ESR, rate and duration of antibiotic use. NLR can be a marker in the differential diagnosis of LAP to distinguish between infectious and non-infectious groups. For the differential diagnosis of malignant/benign LAP, we think that more comprehensive studies with a high number of malignant LAP cases may be useful. It was shown that MPV value was not different in acute/chronic, regional/diffuse, infectious/non-infectious, benign/malignant LAP groups, and there was no statistically significant correlation with clinical and laboratory findings.