Türk edebiyatında serbest şiirin kaynakları
The origins of free verse in Turkish literature
- Tez No: 669410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 475
Özet
XX. yüzyılın yaygın şiir formu olan serbest şiir XIX. yüzyılda başlayan yenileşme hareketlerinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Tanzimat Dönemi'nden başlamak üzere vezin ve kafiye konusunda yapılan denemeler ve yenileşen Türk şiiri hakkında yapılan tartışmalar klasik şiirin kurallarının yıkılarak serbest şiirin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Tanzimat Dönemi'nden başlayarak pek çok yazar ve şair bu sürece katkı sunmuştur. Bazı yazarlar ve şairler vezin ve kafiyenin özgür biçimde, şairin istediği şekilde kullanılması gerektiğini savunurken bazıları vezin ve kafiyenin tamamıyla ortadan kalkmasından yana olmuştur. Bu çalışmada serbest şiirin ortaya çıkmasında etkili olan pek çok tartışma ele alınmıştır. Bu tartışmalardan hareketle çağdaş anlamda serbest şiirin ortaya çıkmasında etkili olan kişiler ve olaylar belirlenmeye çalışılmıştır. Değişen toplumsal ve kültürel yaşam ile birlikte şiir de değişmiştir. Yenileşen Türk şiirindeki hâkim eğilim serbestleşme yönüne olmuştur. Tanzimat ile başlayan yoğun yenilik hamleleri sayesinde şairler klasik şiirin katı kuralları karşısında belli bir özgürlük alanı kazanmışlardır. Bugün çağdaş anlamıyla serbest şiir Cumhuriyet sonrasında yaygınlaşarak şiir alanının en önemli formu hâline gelmiştir. Ancak geleneğin bir ürünü ve yenileşen şiirin doğal sonucu olan serbest şiir, gelenek ile arasındaki bağı tamamen koparmamıştır. Serbest şiirlerde vezin ve özellikle kafiye sistematik olmayan biçimlerde kullanılmaya devam edilmiştir. Bugün artık neredeyse yüz yıllık bir geçmişe sahip olan serbest şiirin kendi geleneğini yarattığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Free verse that was the prevalent form of poetry in the 20th century has emerged as a result of the innovation movements that started in the 19th century. Beginning from the Tanzimat Period, the trials on meter and rhyme and the discussions about the renewed Turkish poetry paved the way for the emergence of free verse by breaking the rules of classical poetry. Many writers and poets have contributed to this process since the Tanzimat Period. Some writers and poets argued that meter and rhyme should be used freely, as the poet wanted, while others favor the complete abolition of meter and rhyme. In this study, many debates that influenced the emergence of free verse have been discussed. Based on these discussions, people and events, that were effective in the emergence of free verse in the modern sense, have been tried to be determined. Poetry has also changed together with the social and cultural life. The dominant tendency in the renewed Turkish poetry has been in the direction of deregulation. Thanks to the intense innovation moves that started in the Tanzimat, poets gained a certain freedom area against the strictness of classical poetry. Today, free verse in its contemporary sense became widespread after the Republic and became the most important form of the field of poetry. However, free verse, which is a product of tradition and a natural result of renewed poetry, did not completely break the link with tradition. In free verse, meter and especially rhyme have continued to be used in unsystematic forms. It can be said that free verse, now almost a hundred years old, has created its own tradition. It can be said that free verse, now almost a hundred years old, has created its own tradition.
Benzer Tezler
- Muhteva ve şekil hususiyetleriyle Ahmet Hâşim'in nesir dünyası
The world of prose of Ahmet Hachim with its content and form characteristics
İBRAHİM DEMİRCİ
- Ses ipine söz asan şair Arif Eren (Hayatı, sanatı ve eserleri)
The poet hanging words on the vocal-line Arif Eren (His life, art and works)
BAYRAM KAYABAŞI
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Türk Dili ve EdebiyatıKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KEMAL TİMUR
- Divan-ı Seyyid Osman
Seyyid Osman's divan
MUHSİN SERBEST
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
Türk Dili ve EdebiyatıKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. LÜTFİ ALICI
- Âşık Edna Murat'ın hayatı-edebî şahsiyeti-eserleri
The life of bard Edna Murat-his literary personality-his works
METİN KADEROĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Türk Dili ve EdebiyatıGazi ÜniversitesiTürk Edebiyatı Bölümü
PROF. DR. PAKİZE AYTAÇ
- Süyünbay Eraliyev'in Cıldızdarga Sayakat (Yıldızlara Seyahat) adlı uzun şiiri ve zamanında onun üzerinde yapılan tartışmalar
Başlık çevirisi yok
LİRA TURDUMAMBETOVA
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Türk Dili ve EdebiyatıKırgızistan-Türkiye Manas ÜniversitesiTürkoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SALİCAN CİGİTOV