Satış sözleşmesinde satıcının zapttan sorumluluğu
The quiet enjoyment of the seller on a sales contract
  1. Tez No: 669444
  2. Yazar: MERTKAN UÇKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Contract of Sale, Liability for Confinement, Liability of the Seller for Confinement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Sözleşmeler hukukunda en çok uygulama alanı bulan sözleşmelerden biri satış sözleşmesidir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 207 vd. maddelerinde satış sözleşmesine ilişkin hükümler yer almaktadır. Türk Borçlar Kanunu'nun 214. ve 218. maddeleri arasında ise, satıcının zapttan sorumluluğu düzenlenmiştir. İlgili düzenlemelere göre, satıcının zapttan sorumluluğunun doğması için, üçüncü kişinin, satış sözleşmesinin kurulduğu sırada var olan bir hakka (üstün bir hakka) dayanarak, satılanın tamamen veya kısmen alıcının elinden alması gerekir. Bahse konu olan üstün hak; mülkiyet hakkı, sınırlı bir ayni hak ya da etkisi kuvvetlendirilmiş (şerh verilmiş) bir kişisel hak olabilir. Roma Hukuku'ndan günümüze uygulama alanı bulan satıcının zapttan sorumluluğu, Yargıtay kararlarına da çokça konu olmuştur. Satıcının zapttan sorumluluğunun uygulama alanı, sadece satış sözleşmesi ile de sınırlı değildir. Farklı hukuki ilişkilerde de uygulama alanı bulmaktadır. Satıcının zapttan sorumluluğu her ne kadar kanunda açıkça düzenlenmiş olsa da, hukuki niteliğinin ortaya konulması önem arz etmektedir. Özellikle de ifa ihlalleri içindeki yerinin tespit edilmesi gerekir. Öğretide bu konuda çeşitli görüşler bulunmaktadır. İfa ihlallerinin birbirine geçişken alanları bulunmasından dolayı, kesin bir ifade kullanmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz. Satıcının zapttan sorumluluğuna gidebilmek için maddi şartların ve şekli şartların bulunması gerekir. Bu şartların yerine gelmesi ile birlikte alacaklı bazı taleplerde bulunabilir. Bu çalışmada; mevzuattaki düzenlemeler ve Yargıtay kararları ışığında satıcının zapttan sorumluluğu çeşitli yönleri ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Satış Sözleşmesi, Zapttan Sorumluluk, Satıcının Zapttan Sorumluluğu
Özet (Çeviri)
Sales contract is one of the most used contract in the contracts law area. Turkish Code of Obligation no.6098, article 207 and the rest are regulated the sales contract. Quiet enjoyment of the seller is regulated under Articles between 214 and 218 of the Turkish Code of Obligation. Quiet enjoyment means holding responsible the seller against dissposses of any sold property from buyer by raising an elder right of any third party on the goods or encumber buyer using the goods by the this elder right. Quiet enjoyment of the seller which is used from Roma Law to until todays, has been much discussed by Court of Cassation. Quiet enjoyment of the seller is not limited by sales contract, but also can used in different legal relations. Even it is regulated clearly in law, it is important to defined the legal character. As specially it must be defined which of the breach of the acts happen. In doctrine there are several opinions. But when we look at the breach of the acts, the differences of the opinion are not clear enough. To apply the quiet enjoyment of the seller, there must be some formal requirement. With these requirement, debtee has a some rights to demand. In this thesis we try to search and review from various aspects quiet enjoyment of the seller under the terms of regulations and the decissions of the Court of Cassation.