Câhiliye Arap toplumunu İslam toplumuna dönüştürmede kevnî âyetlerin etkisi
The Arab society of jahiliye the effect of project veries on transforming the Islamic society
- Tez No: 669923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Tevhîd, Şirk, Kevnî âyetler, Sebeb-i nüzul, el- Quran, Tafsīr, Monotheism, shirk, kawni verses, Reason of Revelation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tez çalışmasının konusu“Câhiliye Arap Toplumunu İslam Toplumuna Dönüştürmede Kevnî Âyetlerin etkisi”dir. Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş kısmında, tez araştırmasının konusu, amacı, kapsamı, yöntemi ve sınırlılıkları anlatılmış, kavramsal çerçeve çizilmiştir. Birinci bölümde, Câhiliye öncesi kevniyata dayalı inançlar ve Câhiliye dönemine yansımaları incelenmiştir. İkinci bölümde, Kur'an da geçen kevni unsurların, cahili inancın İslamî düşünceye dönüştürmesindeki etkisi anlatılmıştır. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılarak araştırmamız sonucunda ulaşılan kanaatler zikredilmiştir. Çalışmanın amacı, Kur'an da bulunan kevni ayetlerin, toplumlarda bulunan kevniyata dayalı yanlış düşünce ve inanışları değiştirdiğini göstermektir. Bu sayede bağlamından koparılan Kur'an ayetlerini gerçek amacına kavuşturmuş olacağız.
Özet (Çeviri)
The subject of her thesis is the effect of kawni verses on Converting the Arab Community of Jahiliyya into an Islamic Society. The study consists of introduction, two parts and conclusion parts. In the introductory section, subject of thesis research, the subject, purpose, scope, method and limitations of the thesis research have been explained, conceptual framework is drawn. In the first part, pre-ignorance beliefs and their reflection on the period of ignorance are examined. In the second part, the effect of the kawni verses mentioned in the Quran on turning ignorant belief into Islamic thought is explained. In the conclusion part, a general evaluation was made and the opinions reached as a result of our research were mentioned. It is to show that the kawni verses in the Quran change the wrong thoughts and beliefs based on kawni found in societies. In this way, we will have attained the true purpose of the Qur'anic verses that have been taken out of context.