Siber güvenlik ölçeği geliştirme: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Development of the cybersecurity scale (CS-S): Evidence of validity and reliability
- Tez No: 669929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ARPACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Siber Güvenlik, Siber Güvenlik Ölçeği, SGÖ, Ölçek Geliştirme, Cyber Security, Cyber Security Scale, CS-S, Scale Development
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Siber güvenlik, nesnelerin interneti veya siber fiziksel sistemler çağının en büyük güçlüklerinden birisi olacaktır. Siber saldırılar sadece kurumlar değil bireyler için de artan bir risk haline gelmiştir. Dolayısıyla, herkes siber güvenlik risklerinin farkında olmalı ve proaktif eylemlerle siber saldırılara karşı hazır olmalıdır. Bu çalışmanın amacı, günümüz siber fiziksel sistemler çağında ülkemizdeki ve dünyadaki bireylerin siber güvenlik pratiklerini ve algılarını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmektir. Bu çalışmada, Parker Altılısı (Parkerian Hexad) modeli temel alınarak bir siber güvenlik ölçeği (SGÖ) geliştirilmiş ve bu ölçeğin psikometrik özellikleri test edilmiştir. Bu çalışmanın örneklemini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde öğrenim gören toplam 993 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Birinci çalışma toplam 380(239 kadın, 141 erkek) katılımcıdan oluşmaktadır. Birinci çalışmada geliştirilen ölçek açımlayıcı faktör analizi (AFA) ile test edilmiştir. AFA sonuçları altı faktörlü bir yapı ortaya koymuştur ve ölçeğin tamamı için Cronbach alfa iç güvenirlik kat sayısı .88 olarak bulunmuştur. İkinci çalışma ise toplam 613 (325 kadın ve 288 erkek) katılımcıdan oluşmaktadır. İkinci çalışmada doğrulayıcı faktör analizi ile altı faktörlü yapının (gizlilik, kontrol/sahiplik, bütünlük, gerçeklik, erişilebilirlik ve fayda) verilerle iyi uyum gösterip göstermediği incelenmiştir. Sonuçlar SGÖ'nün yakınsak ve ayrım geçerliliği ile yapı geçerliliğine sahip olduğunu göstermektedir. Bu tez çalışması sonucunda bireylerin siber güvenlik pratiklerini ve algılarını ölçmek için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cybersecurity will be one of the main challenges in the age of Internet of Things (IoT) or cyber-physical systems. Cyber-attacks are a growing risk not only organizations but also individuals. Anyone should be aware of cybersecurity risks, and thereby, ready for cyberattacks by proactive actions. This study aimed to develop Cyber Security Scale (CS-S) based on the Parkerian Hexad model and test its psychometric properties. Sample of the study consisted of 993 undergraduate students studying at Tokat Gaziosmanpaşa University. The first study (239 women, 141 men) consisted of 380 participants. The first study tested the scale by conducting an explanatory factor analysis (EFA). The EFA results a six-factor structure and Cronbach alpha internal consistency of the total scales was found as .88. The second study (325 women, 288 men) consists of 613 participants in total. The second study conducted a confirmatory factor analysis (CFA) to investigate whether the six-factor model (i.e., availability, authenticity, confidentiality, control/possession, integrity, and utility) has a good fit with the data or not. The CFA results indicated that the CS-S has convergent and, discriminant validity along with construct validity. As a result of this thesis study, a valid and reliable scale was developed to measure individuals' cybersecurity practices and perceptions.