Marka yönetimi ve internette marka yönetimi
Brand management and brand management on the internet
- Tez No: 670046
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Brand, Brand Management, Internet, Social Media, Marketing, Brand on the Internet, Electronic Trade
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, işletmelerin genel kavramını, işletmelerin marka yönetimini ve internette markalarının nasıl oluştuğunu, bu markaların internette marka yönetimini, tüketicilerin markalarını bu ortamda nasıl karşıladığını ve markaya karşı nasıl aksiyon aldıklarını incelemek için hazırlanmıştır. İlk bölümde markanın yaratıcısı olan işletme kavramına, işletmenin amaçlarına ve işletmenin sosyal sorumluluk konularına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise marka ve marka yönetimine, markanın tarihsel gelişimine, marka çeşitlerine, marka ile ilgili temek kavramlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise marka yönetim süreci ve pazarlama yönetimindeki yerine, markanın amaç, işlev ve yapısına, marka özelliklerine ve yararlarına, markalaşmaya etki eden faktörlere, marka değerlemesine, marka yönetimi yararlarına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise internete genel bakış, şirketlerin internete giriş amacı ve internet ve güvenlik başlıklarına yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise sosyal medya kavramı ve marka başlığı altında sosyal medyanın marka ve işletme ile ilgili ilişkilerine genişçe yer verilmiştir. Ayrıca sosyal medya pazarlamasına da değinilmiştir. Altıncı bölümde ise internette marka oluşturma esasları ve müşteri ilişkileri hakkında başlıklara yer verilmiştir. Diğer kalan bölümlerde de internette marka olmak için gereken unsurlardan, markalar arası ilişkilerden, internet markasının kullanabileceği araçlardan, internette reklamların marka üzerine etkilerinden ve internette toplum oluşturma başlıklarından bahsedilmiştir. Marka inşa etmenin, pazarlama biliminin fonksiyonu olduğu göz önüne alınarak, internetin pazarlama amaçlı kullanımı ve bu kullanımın verdiği avantajlar idrak edilmeye çalışılarak, işletme için pazarlama planının yapılması gerektiği anlatılmıştır. Yapılan çalışma ve araştırmaların işletmenin önceki pazarlama faaliyetlerine ilave edilmesi gerektiği, pazarlama fonksiyonlarının fiziksel ve sanal ortam uygulamaları arasındaki değişiklikler ve yapılması gerekenler vurgulanarak firmalar açısından yapılacak faaliyet ve çalışmaların internet ortamında daha düşük maliyetlerle gerçekleştirilebilmesi üzerinde durulmuştur. İnternetteki pazarlama uygulamaları, internet reklamcılığı, internette toplum oluşturma, internette promosyon, ziyaretçi memnuniyeti, müşteri ilişkileri ve rekabet ortamındaki olumlu etkileri, başlıkları altında marka sadakati konularına da değinilmiştir. Firmaların sanal ortamda marka olabilmeleri için marka bilinirliliğini ve tanınırlığını arttırma yolları, sanal ortamda güven, vaat ve sorumlulukların marka yapılandırmadaki etkileri, müşteri çekebilmek için web sitelerinde uygulanması gereken içerik yapıları ve bunların marka amacıyla uyumu konularına girilmiştir. Son bölümde ise internet üzerinde marka olma ile müşterilerin genel marka eğilimleri üzerine anket araştırması ve bunun değerlendirilmesi yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Marka, Marka Yönetimi, İnternet, Sosyal Medya, Pazarlama, İnternette Marka, Elektronik Ticaret
Özet (Çeviri)
That study's been prepared to view the businesses' general concept, the brand management of businesses and how their brands are formed on the Internet, the brand management of these brands on the internet, how consumers meet their brands in this environment and how they take action against the brand. In the first part, the concept of business that is the creator of the brand, the objectives of the business and the social responsibility issues of the business are included. In the second part, brand and brand management, historical development of the brand, brand types and basic concepts related to the brand are included. In the third part, the brand management process and its place in marketing management, the purpose, function and structure of the brand, the features and benefits of the brand, the factors affecting branding, brand valuation, brand management benefits are included. In the fourth chapter, an overview of the Internet, the purpose of companies to access the Internet, and the Internet and security are included. In the fifth chapter, under the concept of social media and the brand, the relations of social media with brand and business are covered extensively. In addition, social media marketing is mentioned. In the sixth section, titles about branding principles and customer relations are included. In the remaining sections, the elements required to become a brand on the internet, the relationships between brands, the tools that the internet brand can use, the effects of advertisements on the brand on the internet and the topics of creating a community on the internet are mentioned. Considering that creating a brand is a function of marketing science, it was explained that a marketing plan should be created for the company, by trying to indicate the use of the internet for marketing purposes and the advantages of this use. It was emphasized that the studies and researches should be added to the previous marketing activities of the company, the changes between physical & virtual circle applications of marketing functions and things to be done, and the activities and studies to be carried out in the internet environment with lower costs were emphasized. Marketing practices on the internet, internet advertising, creating a community on the internet, promotion on the internet, visitor satisfaction, customer relations and its positive effects in the competitive environment, brand loyalty issues are also mentioned. In order for companies to become a brand in the virtual environment, the ways to increase brand awareness and recognition, the effects of trust, promises and responsibilities in brand building in the virtual environment, the content structures that should be implemented on websites to attract customers and their compatibility for brand purpose are discussed. In the last part, a questionnaire research and evaluation of the general branding tendencies of customers and becoming a brand on the internet was conducted.