İzmir ili aile hekimliği asistanlarının ağız ve diş sağlığı konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenmesi ve etkileyen faktörlerin araştırılması
- Tez No: 670070
- Danışmanlar: UZMAN TEVFİK TANJU YILMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koruyucu Hekimlik, Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı, Aile Hekimliği, Preventive Medicine, Preventive Mouth and Dental Health, Family Medicine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: İzmir ilindeki uzmanlık eğitimi alan aile hekimliği asistanlarının temel ağız ve diş sağlığı (ADS) konusu ile ilgili bilgi düzey ve tutumunun belirlenmesi, bilgi düzeyini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal-Metod: Çalışma Ocak 2019 – Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmaya İzmir ilindeki üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan aile hekimliği asistanları dahil edildi. Gerekli etik kurul izinlerinin alınmasının ardından aile hekimliği asistanlarına kendi çalıştıkları kurumlarında ulaşıldı. Çalışmaya katılmayı kabul eden 175 aile hekimliği asistanı ile çalışma gerçekleştirildi. Çalışmada, konuyla ilgili literatür taraması ardından oluşturulan bir anket formu kullanıldı. Anket sosyodemografik özellikler ve ADS ile ilgili temel bilgileri değerlendirmek için kullanıldı. İstatistiksel analizler SPSS 24 paket programı kullanılarak yapıldı. Değişkenler arasındaki ilişkiler Student-T Testi ve Ki Kare testi ile değerlendirildi. Sonuçlar %95'lik güven aralığında değerlendirildi. P değeri 0,05'in altında anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hekimlerin yaş ortalaması 30,13 (±6,14) idi. %66,1' si kadındı ve %50,9' u bekardı. Yüzde 42,1 'i aile hekimliği asistanlığının birinci yılında idi. %76,6'sının meslekte çalışma yılı 1-5 yıl idi. %69,6' sı daha önceden ADS ile ilgili eğitim almamıştı. %64,3' ü tıp fakültesi eğitiminde ADS konularının yer almadığını belirtti. %53,2'si ADS ile ilgili bir problemi olmadığını belirtti. Asistanların ankete verdikleri yanıtlara göre ortalama toplam skoru 20,79 (± 2,27) bulundu. Alınan ortalama toplam skor ile kadın cinsiyet ve daha önceden ADS ile ilgili eğitim alma durumu arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuçlar: Çalışmada hekimlerin çoğunun daha önceden ADS ile ilgili bir eğitim almadığı ve büyük bir kısmının aile hekimliği eğitiminde ADS ile ilgili temel bir eğitimin gerekli olduğunu düşündüğü saptandı. Tıp fakültesi eğitim sürecinde de genellikle yer almadığı görülen ADS konularının eğitim programlarında daha çok yer alması gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the level of knowledge and the attitude of family medicine residents being trained in Izmir on oral and dental health (ODH) and evaluate the factors that affects the knowledge level. Material-Methods: The study was conducted between January 2019 and June 2019. Family medicine resident doctors working in university and research training hosipitals in İzmir are included. They were recruited in their hospital after the required permissions were obtained. The study contained 175 family medicine resident doctors who accepted to participate. The questionnaire was prepared after the literature research of related material. The questionnaire was used to eveluate of sociodemographic information and basic ODH knowledge. SPSS 24 was used for statistichal analysis. In comparison, Student's t Test and Chi Square tests were used. The results were evaluated with a confidence interval of 95%. P-values below 0.05 were considered statistically significant. Results: The mean age of participitans was 30,13 (±6,14) years. 66,1 % was female and 50,9 % was single. 42,1 % was working in family medicine clinic for 1 year. 76,6 % was working as a physician for 1-5 years. 69,6 % had not any training about oral and dental health before. 64,3 % had not any education about ODH in medical faculty. 53,2 % didn't have any problem about their ODH. The mean knowledge scale score was 20,79 (± 2,27). The scale correlated positively with gender and had training about ODH before. Conclusion: In the study, it was found that most of the physicians had not received any training on ODH before and most of them thought that a basic education about ODH was necessary in family medicine training. It was thought that ODH issues, which are generally not included in the education process of medical faculty, should be mentioned more in education curriculum.