Sağlık çalışanlarının sağlık okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi: Bir özel hastane zinciri örneği
Determining health literacy levels of healthcare professionals: An example of a private hospital chain
  1. Tez No: 670114
  2. Yazar: ÖZGE ÖZEN ÇETİNEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAKİZE YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Çalışanları, Yaşam Kalitesi, Health Literacy, Healthcare Workers, Quality Of Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sağlık hizmetlerinin sunumu için sağlık okuryazarlığı düzeyinin toplumun tüm kesimlerinde belirlenmesi oldukça önem kazanmıştır. Sağlık çalışanlarının da sağlık okuryazarlığı düzeyleri toplumun tüm kesimlerini etkileyebilmektedir. Bu nedenle sağlık kurumlarında çalışanların sağlık okuryazarlığının belirlenmesi gerekmektedir. Bu araştırma bir özel üniversite hastanesi yerleşkelerinde görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık okuryazarlığı düzeyinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına bir özel üniversite hastanesi yerleşkelerinde görev yapan sağlık çalışanlarından anket uygulamasını kabul eden 413 kişi alınmıştır. Kullanılan veri toplama aracında sosyodemografik özelliklere ilişkin sorular ile Avrupa Sağlık Okuryazarlığı Anketi ve SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği yer almıştır. Verilerin analizi IBM SPSS Statistics 20 programı yardımı ile yapılmış ve analizlerde bağımsız gruplar için t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi ve Spearman sıra korelasyon analizi kullanılmıştır. Sonuçlar 0.05 anlamlılık seviyesinde anlamlı kabul edilmiştir. Katılımcıların % 68'inin sağlık okuryazarlığı kavramını bilmediği, %32'sinin sağlık okuryazarlığı kavramını bildiği görülmüştür. Yapılan çalışmada sağlık çalışanlarının %43.1'nin yeterli sağlık okuryazar düzeyinde ve yalnızca %1.2'inin mükemmel sağlık okuryazarlığına sahip olduğu saptanmıştır. Sağlık çalışanların genel sağlık okuryazarlığı indeksi puan ortalamasının cinsiyet, yaş grubu, medeni durum, eğitim düzeyi ve mesleğe göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür (p>0,05). Sağlık çalışanlarının sağlık okuryazarlık düzeyleri, toplumun sağlık çıktılarını etkilediği için bu konu ile ilgili çalışmalar yapılmalı, sağlık okuryazarlığı bilgi düzeyi arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
It has become very important to determine the level of health literacy in all segments of the society for the delivery of health services. Health literacy levels of healthcare professionals can affect all segments of the society. Therefore, the health literacy of those working in health institutions should be determined. This research was conducted to determine the health literacy level of healthcare professionals working in the campuses of a private university hospital. 413 people, who accepted the questionnaire application, were included in the scope of the study from healthcare professionals working in the campuses of a private university hospital. The data were collected by applying a questionnaire. The questionnaire form used included questions related to socio-demographic characteristics, European Health Literacy Questionnaire and SF-12 Quality of Life Scale. The analysis of the data was made with the help of IBM SPSS Statistics 20 program and t test for independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson correlation analysis and Spearman correlation analysis were used in the analysis. Results were considered significant at the significance level of 0.05. It has been observed that 68% of the participants do not know the concept of health literacy, and 32% of them know the concept of health literacy. According to the results of the study, it was determined that 43.1% of the healthcare workers had adequate health literacy and only 1.2% of them had excellent health literacy. It was observed that the average score of the general health literacy index of the employees did not differ significantly according to gender, age group, marital status, education level and occupation (p>0,05). Since the health literacy levels of healthcare workers affect the health outcomes of the society, studies should be conducted on this subject, health literacy knowledge level should be increased.