Nedeni saptanamayan göğüs ağrılı ergenlerde umutsuzluk ve depresyon
Hopelessness and depression in adolescents with unexplained chest pain
- Tez No: 670252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYI ELİAÇIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ergen, göğüs ağrısı, Depresyon, Umutsuzluk, Adolescent, chest pain, depression, hopelessness
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Ergenlerde göğüs ağrısı nadiren kardiyak nedenlere bağlıdır. Tıbbi olarak nedeni saptanamayan göğüs ağrılı ergenler genellikle yüksek düzeyde endişe ve çökkünlüğe sahiptir. Psikolojik stres, kardiyak kökenli olmayan göğüs ağrısını tetikleyebilir. Bu çalışmada özellikle ergenlikle ilişkili olan, umutsuzluk ve depresyon değerlendirilmiştir. Çalışmaya 96 nedeni saptanamayan göğüs ağrısı şikayeti olan ergen ve 96 sağlıklı kontrol grubu değerlendirmeye alınmıştır. Her iki grup umutsuzluk Beck Umutsuzluk Ölçeği ve depresyon Kutcher Ergen Depresyon Ölçeği (KEDÖ-11) ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınan her iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Ölçek skorları arasındaki benzerliğin nedeni ise çalışma yapılan hastanemizin konumu nedeniyle sosyo-ekonomik ve kültürel nedenler ve son bir yıldır olan tüm dünyayı etkilediği gibi bizleri de etkileyen özellikleri ergenlerde negatif etkiler bırakan pandemi olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Chest pain in adolescents is rarely due to cardiac causes. Adolescents with chest pain of unknown cause generally have high levels of anxiety and depression. Psychological stress can trigger non-cardiac chest pain. Hopelessness and depression, especially those associated with adolescence, were evaluated in this study. A total of 96 adolescents with unidentified cause of chest pain and 96 healthy controls were included in the study. Both groups were evaluated with the Beck Hopelessness Scale and depression with the Kutcher Adolescent Depression Scale (KADS-11). The reason for the similarity between the groups regarding the scale results was thought to be the socio-economic and cultural reasons due to the location of our hospital, and the pandemic that affected us as well as the whole world, which has been affecting us for the last year, which has negative effects on adolescents.