Öğrencilere verilen ödüllerin etkililiğine ilişkin öğretmen ve veli görüşleri
Teachers and parents views regarding the effectiveness of the awards given to students
- Tez No: 670308
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BABAOĞLAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Öğretmen, Veli, Ödül, Pekiştireç, Pekiştirme, Motivasyon, Student, Teacher, Parent, Reward, Reinforce, Reinforcement, Motivation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırma, öğretmenler ve veliler tarafından öğrencilere verilen ödüllerin etkililiğine ilişkin görüşleri ortaya çıkararak ödül verilmesiyle beklenen faydaların elde edilip edilemediğini anlamaya çalışmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemi ve fenomenoloji deseninde kurgulanmıştır. Araştırma 2019-2020 eğitim öğretim yılı 2. döneminde Yozgat ili Merkez ilçesinde görev yapan ortaokul öğretmenleri ve bu öğretmenlerin görev yaptıkları okullardaki öğrencilerin velileriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ilgili alanyazın ve uzman görüşleri doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Görüşme formları; ödülün kullanım durumu, ödülün kullanım amaçları, ödülün olumlu ve olumsuz taraflarına yönelik görüşleri ortaya çıkarmayı amaçlayan dört bölümden oluşmaktadır. Araştırma verileri derinlemesine görüşme (mülakat) yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan edinilen sonuçlara göre öğretmen ve velilerin tamamının ödül yöntemini kullandığı görülmüştür. Öğretmenlerin ödül yöntemini öğrencilerin akademik başarılarını artırmaya yönelik çalışmalarını desteklemek ve ders etkinliklerine katılımı artırmak için kullandıkları; velilerin ise çocuklarının akademik başarılarını artırmak ve aile içinde olumlu davranışlarını artırmaya yönelik kullandıkları görülmüştür. Öğretmenler ödül yönteminin öğrencilerin ders etkinliklerine katılımını artırdığı ve motivasyonu yükselttiğini belirtmişlerdir. Veliler de ödül yönteminin çocuklarının olumlu davranışlarını artırdığını belirtmişlerdir. Araştırma sonuçlarından öğretmenlerin görüşlerine göre ödülün öğrencileri ödül için çalışır hale getirdiği, öğrencilerin sürekli ödül beklentisi içerisine girdikleri, ödül pazarlığı yapar hale geldikleri, sınıf ortamında birtakım sorunlara neden olduğu ve bazı öğrencilerin motivasyonlarını düşürdüğü sonuçlarına ulaşılmıştır. Velilerin görüşlerine göre ödülün pek de işe yaramadığı, akademik başarıyı artırmadığı, ödülün beğenilmediği, etkisinin çok kısa olduğu, çocuklarının ödül için çalışır hale geldiği ve ödül için olumsuz davranışlar yapıldığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Ödüller motivasyonu artırma, verilen görevleri yerine getirme, davranışları kısa sürede değiştirme ve ödev yaptırma konularında öğretmenler ve veliler tarafından etkili bulunmuştur. Kalıcı davranış değişikliği yapılamaması, etkisinin çok kısa olması, bazı öğrenciler için anlam ifade etmemesi, motive etme özelliğinin azalması ve ödülden beklenen etkinin elde edilememesi konularında da ödüllerin yeterli etkiye sahip olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to try to understand whether the expected benefits can be obtained by giving awards by revealing the opinions about the effectiveness of the awards given to students by teachers and parents. The research is structured in qualitative research method and phenomenology pattern. The research was carried out with secondary school teachers working in the Central district of Yozgat in the second term of the 2019-2020 academic year and the parents of the students in the schools where these teachers work. A semi-structured interview form developed by the researcher in line with the relevant literature and expert opinions was used as a data collection tool in the study. The interview forms consist of four sections that aim to reveal the use of the award, the purpose of use of the award, and the positive and negative aspects of the award. Research data were collected by in-depth interview method. Content analysis technique was used in the analysis of the data. According to the results obtained from the research, it was seen that all of the participating teachers and parents used the reward method. Teachers use the reward method to support students' efforts to increase their academic achievement and to increase participation in lesson activities. On the other hand, parents have used it to increase their children's academic success and to increase positive behaviors within the family. Teachers stated that the reward method increases students' participation in classroom activities and increases motivation. Parents also stated that the reward method increases their children's positive behaviors. According to the opinions of the teachers from the research results, it was concluded that the award made students work for the reward, students constantly expected reward, became able to negotiate the reward, caused some problems in the classroom environment and decreased the motivation of some students. According to the opinions of the parents, it was concluded that the reward did not work well, it did not increase academic success, the award was not liked, the duration of its effect was very short, their children became working for the reward and negative behaviors were made for the reward. The rewards are directed by teachers and parents to increase motivation, make it appropriate, necessary and necessary for a short period of time. It has been concluded that the rewards do not have enough effect on the issues of not making permanent behavioral change, the effect is very short, it does not make sense for some students, the motivating feature decreases and the expected effect from the reward is not achieved.