Servikal disk hernisi olgularında anterior servikal diskektomi + füzyon cerrahisi(ASDF) ve servikal disk protezi(SDP) ameliyatlarının postoperatif dönem takiplerinde servikal rom(range of montion), heterotopik ossifiasyon(HO) sonuçlarının retrospektif olarak incelenmesi
  1. Tez No: 670352
  2. Yazar: ALPER TABANLI
  3. Danışmanlar: UZMAN EMRAH AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: servikal ROM, heterotopik ossifikasyon (HO), anterior servikal diskektomi+füzyon(ASDF), servikal disk protezi (SDH), cervical ROM, heterotopic ossification(HO), anterior cervical discectomy and fusion(ACDF), cervical disc prosthesis (CDP)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada Nisan 2016- Aralık 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı‟nda ameliyat edilen 18-70 yaş arası, tek seviye yumuşak servikal disk hernisi olan, radyolojisiyle semptomları ilişkili, 3 hafta tıbbi tedaviden yanıt alamayan füzyonlu anterior servikal diskektomi yapılan 56 hasta ile servikal disk protezi ameliyatı uygulanan 45 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya iki veya daha fazla seviye disk cerrahisi uygulanan, servikal spondiloz ve spondilotik myelopatiye sahip olan, travmatik disk hernisi olan, daha önce herhangi sebeple servikal vertebra cerrahisi geçirmiş olan hastalar dahil edilmemiştir. Hastaların tümü radyolojik olarak kollar yana salınmış, karşıya bakarkenpozisyonda çekilen preop, erken postop, postop 3. ay,postop 1.yıl servikal lateral grafilerde C2-C7 Cobb Metodu, servikal dizilim (cervical tilt), Füzyone seviye açısı (fused segment angle), T1 eğim açısı (t1slope), C2–C7 sagittal vertical axis ve hastaların ameliyat seviyesindeki disk yüksekliği ölçümleri yapılarakHeterotopik ossifikasyon (HO) seviyeleri ise McAfee sınıflamasına göre değerlendirilmiştir. Klinik değerlendirmede ise preop, erken postop, postop 3. ay,postop 1.yıl bakılan Visual analog scala (VAS), Boyun özürlülük sorgulama anketi( neck disability index), Japon orthopedic association (JOA) değerleri değerlendirildi. Ameliyat öncesi ve sonrası dönemde ölçülen radyolojik parametre değerlerindeki değişimlerin ağrı ile korelasyonu değerlendirildi. Ameliyat öncesi ve sonrası dönemde ölçülen parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Her iki yöntemle opere edilen disk hernileri için tüm ameliyat sonrası zamanlarda VAS değişimi istatistiksel olarak anlamlıydı. Bizim çalışmamızda ve literatürde yer alan çok vaka barındıran serilerin sonuçlarına bakıldığında, kısa dönem sonuçlarında servikal disk protezi(SDP) 'nin üstün olduğu görülmektedir. Uzun dönem sonuçlarında ve özellikle komşu segment hastalığı (KSH)'ını önleme konusunda yeterli kanıta sahip olmadığını öne süren geniş vakaları kapsayan yayınlar mevcuttur. Bu konuda süre gelen tartışmalar günümüzde devam etmektedir. Etik kurul onayı tez içinde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, between April 2016 and December 2019, the patients (age 18 to 70) who were operated in the Department of Brain and Nerve Surgery of University of Health Sciences İzmir Bozyaka Education and Research Hospital were examined. 56 of the 101 patients, who underwent the operation of anterior cervical discectomy and fusion, were having a single-level soft cervical disc herniation, did not respond to medical treatment for 3 weeks and their symptoms were associated with their radiology. The other 45 patients were those underwent the cervical disc prosthesis surgery. Patients with the following background were not included in this study; those who have undergone two or more levels of cervical disc surgery, have cervical spondylosis and spondylotic myelopathy, have traumatic disc herniation, and have previously undergone cervical spine surgery for any reason. All of the patients were evaluated radiologically, taken in the position with their arms free both side and looking ahead, according to preop, early postop, postop 3rd month, postop 1st year cervical lateral radiographs, C2-C7 Cobb Method, cervical tilt, Fused segment angle, T1 Slope angles, C2-C7 Sagittal Vertical Axis and their disc height according to the surgery level. Heterotopic ossification (HO) levels were evaluated according to the McAfee classification. In the clinical evaluation, preop, early postop, postop 3rd month, postop 1st year Visual analog scale (VAS), Neck Disability Index (NDI), Japanese orthopedic association (JOA) scores were analyzed. The changes of radiological parameter values that measured before and after surgery were evaluated with its pain correlation. No statistically significant difference was found between the parameters measured in the pre- and postoperative period. The VAS change has been statistically significant at all postoperative times for the disc herniation that operated by both methods. Considering both our study and the results of the series which include many cases in the literature, the findings demonstrated that CDP is predominate in short term results. In the long-term results, there are publications especially the ones which assert there is no sufficient evidence to prevent Adjacent Segment Disease (ASD) that cover wide range of cases. The ongoing discussions on this subject keep going nowadays. The approval of ethics committee is involved in the thesis