Neoadjuvan tedavi uygulanan meme karsinomlarında tedavi öncesi ve sonrası tümörü infiltre eden lenfositlerde CD8/FOXP3 oranının karşılaştırılması, tedavi yanıtı ve prognostik faktörlerle korelasyonu
Comparison of CD8/FOXP3 ratio in tumor infiltrating lymphocytes before and after neoadjuvan treatment in breast cancer, correlation with treatment response and prognostic factors
  1. Tez No: 670353
  2. Yazar: HANDE NUR İNCEMAN
  3. Danışmanlar: UZMAN İLKAY TOSUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: meme, neoadjuvan, TİL, CD8, FOXP3, sağkalım, breast, neoadjuvant, TIL, CD8, FOXP3, survival
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Meme kanserinde tümörü infiltre eden lenfositler (TİL) son yıllarda prognostik bir belirteç olarak önem kazanmaktadır. Literatürde neoadjuvan tedavi (NAT) sonrası rezidü tümörde TİL'lere yönelik çalışma sayısı oldukça azdır. Bu çalışmada NAT uygulanan meme karsinomu olgularının NAT öncesi ve sonrası tümör dokularında TİL'leri hem morfolojik olarak hem de CD8 ve FOXP3 immunohistokimyasal boyaları ile değerlendirdikten sonra tedavi yanıtına etkisini, meme kanserinin bilinen prognostik faktörleri ile ilişkisini, genel sağkalım ve hastalıksız sağkalım üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü arşivinden neoadjuvan tedavi uygulanan 105 meme kanseri vakasına ait tedavi öncesi biyopsi ve tedavi sonrası rezeksiyon materyalleri değerlendirmeye alınmıştır. Bu vakalara ait biyopsi ve rezeksiyon materyallerine CD8 ve FOXP3 immunohistokimyasal boyaları uygulanmış ve değerlendirilmiştir. Bulgular: Tedavi yanıtı patolojik komplet yanıt (pCR) olan olguların NAT öncesi TİL değeri, tedavi yanıtı non-pCR olan olgulara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,004; p0,05). Sonuç: Bu çalışmada tedavi öncesi yüksek TİL ve CD8+TİL varlığının neoadjuvan tedaviye patolojik tam yanıtla ilişkili olduğu saptanmıştır. NAT öncesi ve sonrası TİL, CD8, FOXP3, CD8/FOXP3 oranı ve genel sağkalım ile hastalıksız sağkalım arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Tumor-infiltrating lymphocytes (TIL) in breast cancer have gained importance as a prognostic marker in recent years. In the literature, the number of studies on TILs in residual tumor after neoadjuvant therapy (NAT) is very few. In this study, we aimed to investigate the effect of TIL on the treatment response, its relationship with known prognostic factors of breast cancer, and its effects on overall survival and disease-free survival, after evaluating TILs both morphologically and with CD8 and FOXP3 immunohistochemical stains in pre- and post-NAT tumor tissues of breast carcinoma patients who underwent NAT. Materials and Methods: Pre-treatment biopsy and post-treatment resection materials of 105 breast cancer cases who underwent neoadjuvant treatment from the archive of Health Sciences University Umraniye Training and Research Hospital Medical Pathology Department were evaluated. CD8 and FOXP3 immunohistochemical stains were applied to biopsy and resection materials of these cases and evaluated. Results: TIL value before NAT was found to be statistically significantly higher in cases with a pathological complete response to treatment (pCR) than in cases with non-PCR (p=0.004; p0.05) Conclusion: In this study, it was determined that the presence of elevated TIL and CD8+TIL before treatment was associated with pathological complete response to neoadjuvant therapy. No statistically significant correlation was found between TIL, CD8, FOXP3, CD8/FOXP3 ratio and overall survival and disease-free survival before and after NAT.