Peyzaj mimarlığı eğitiminde temel tasarım dersinin yaratıcılığa ve diğer derslere olan katkısının belirlenmesi
Determining the contribution of the basic design course to creativity and other courses in landscape architecture education
- Tez No: 670367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj mimarlığı, Temel tasarım, Yaratıcılık, Landscape architecture, Basic design, Creativity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Tasarlamak ve yaratıcılık kavramları üzerine temellenen, peyzaj mimarlığı bölümünde bireylerin eğitim sürecine hazırlanmasına yardımcı olan ders,“Temel Tasarım”dersidir. Bireylerin yaratıcılığının gelişmesi, hedeflenen kazanımların sağlanması için temel tasarım dersi oldukça önemli düzeydedir. Bu nedenle temel tasarım dersi, amaç ve kapsam olarak yaratıcılık sürecine dair bilginin verildiği tasarım eğitiminin temelini oluşturur. Dolayısıyla yapılan bu çalışmada tasarım eğitimi için önemli olan temel tasarım dersinin, bireylerin yaratıcılığına ve diğer derslerine olan etkisine odaklanılmıştır. Araştırma içeriğini oluşturan literatür taramasında öncelikle yaratıcılık kavramı ele alınmış, daha sonra peyzaj mimarlığı eğitiminde yaratıcılık süreci üzerinde durulmuş ve temel tasarım dersinin bu sürece etkileri tartışılmıştır. Araştırma içeriğini oluşturan araştırma modelinde ise temel tasarım dersinin öğrencilere ve derslere olan katkısını değerlendirmek amaçlanmıştır. İki aşamadan oluşan araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. İlk aşamada, temel tasarım dersinin yaratıcılık açısından katkı sağladığı dersler uzman katılımcılar tarafından belirlenmiştir. İkinci aşamada öğrencilerin temel tasarım ve belirlenen derslerden aldıkları not verileri ortaya koyulmuştur. Notlar arasındaki ilişki tespit edilmiştir. Daha sonra, anket tekniği ve Likert tutum skalası ile öğrencilerin temel tasarım dersinden neler öğrendiği değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre temel tasarım dersinin bireylerin yaratıcılığına ve diğer derslere olan katkısının olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Bu sayede temel tasarım dersi, yaratıcılık ve diğer derslerin oluşturduğu dizgede anlamlı bir ilişki olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the landscape architecture department, which is based on the concepts of design and creativity, the course that helps individuals prepare for the education process is the“Basic Design”course. The basic design course is very important in order to the development of the creativity of individuals and achieve the targeted gains. For this reason, the basic design course forms the basis of design education, in which information about the creativity process is given in terms of purpose and scope. Accordingly, this study focused on the effect of the basic design course, which is important for design education, on the creativity of individuals and their other courses. In the literature search that constitutes the research content, primarily the concept of creativity was handled, then the creativity process in landscape architecture education was focused on and the effects of the basic design course on this process were discussed. In the research model that constitutes the research content, it is aimed to evaluate the contribution of the basic design course to students and courses. The quantitative research method was used in the search consisting of two stages. In the first stage, the courses that the basic design course contributed to in terms of creativity were determined by the expert participants. In the second stage, the grade data that the students got from the basic design course and the determined courses were presented. The relationship between the grades has been determined. Then, the survey technique and Likert attitude scale were used to evaluate what the students learned from the basic design course. According to the results of the research, it has been determined that the basic design course has a positive contribution to the creativity of individuals and other courses. In this way, it was revealed that there is a significant relationship in the system formed by the basic design course, creativity and other courses.