The effects of religious holidays on stock returns: Evidence from Istanbul stock exchange
Dini tatillerin borsa getirilerine etkileri: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası örneği
  1. Tez No: 670417
  2. Yazar: AHMET MELİH CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU REİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: GARCH, EGARCH, Tatil Etkisi, Dini Tatil, Borsa Getirisi, GARCH, EGARCH, Holiday Effect, Religious Holiday, Stock Return
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tatil etkisi, resmî tatillere yakın zamanlarda normalden farklı getiriler gözlemlenmesidir. ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede bu etkiyi kanıtlayan çalışmalar bulunmaktadır. Çalışmaların çoğu tatilden önce ve/veya sonra yüksek pozitif getiri olduğunu göstermektedir. Ancak az sayıda araştırmada tatilden sonra negatif getirilerin bulunmasının yanı sıra tatilden önce daha çok negatif getiri veya anlamlı farklılık göstermeyen getiriler yer almaktadır. Ayrıca, bazı çalışmalarda, tatilden önce ve/veya sonra daha çok pozitif getiri sadece bazı ülkelerde gözlemlenirken bazılarında gözlenmemiştir. Önceki araştırmalarda elde edilen bu farklı bulgular, hemen hemen her çalışmanın farklı metodolojik yaklaşımlar ve analiz teknikleri kullanmasından kaynaklanmaktadır. Bazı çalışmalarda, etki sadece tatil öncesi veya sonrası için, bazı çalışmalarda ise hem tatil öncesi hem de sonrası için incelenmektedir. Birçok çalışmada, farklı tatil türleri ve ülkeler için farklı veriseti serileri incelenirken, çok az çalışma tek veriseti serisine dayanmaktadır. Bu çalışmalarda, tatil öncesi ve / veya sonrası etkiyi incelemek için kaç günün kullanılması gerektiği ve etkinin, tatil öncesi ve /veya sonrası için kümülatif olarak gün grubu için mi ya da tatil öncesi ve sonrası için birlikte mi veyahut her gün için ayrı ayrı mı incelenmesi gerektiği konusunda da fikir birliği bulunmamaktadır. Dini bayramların borsa getirileri üzerindeki etkilerine ilişkin, bu yaklaşım farklılıkları devam etmekte ve bu çalışmalarda analizler dini bayramlara göre değil, çoğunlukla dini günler temelinde yapılmakta, ancak neredeyse bu çalışmaların tamamına yakınında çoğunlukla Ramazan ayına odaklanmaktadır (dini tatil olmaları nedeniyle farklı bir yapıya sahip olan Ramazan ve Kurban bayram tatillerine değil). Dolayısıyla Ramazan ve Kurban bayram tatillerini tek bir veriseti serisi olarak kabul eden ve bu dini bayramlardan 4 gün önce ve sonra getiriler üzerindeki etkiyi kümülatif olarak (günlük olarak değil) analiz eden bir çalışmaya rastlanmadığı gibi her modelde tatil öncesi ve sonrası etkiyi birlikte araştıran bir çalışmaya da rastlanmamıştır. Bu nedenler, böyle bir çalışmanın yapılmasını gerektirmiştir. Bu araştırmada, Türkiye'deki dini bayramların borsa getirileri üzerindeki etkisi, tatil öncesi 4 gün ve sonrası 4 günü içine alacak şekilde 01.01.1999-31.12.2019 tarihleri arasındaki 21 yıllık periyot için Borsa İstanbul Bist100 endeksi günlük getirileri ile araştırılmıştır. Öncelikli olarak tatil etkisinin varlığını saptamada parametrik olmayan ki-kare testi yapılmıştır. Ki-kare testinde dini tatiller öncesi ve sonrasındaki işlem günlerinde pozitif ve negatif getirilerin sayısının tüm getirilerin sayısına yüzdece oranı kullanılmıştır. Belirlenen modelleri tahmin etmede öncelikle En Küçük Kareler yöntemi ile tahmin edilen ve standart hataların Newey-West'in düzeltmesi kullanılarak hesaplandığı klasik lineer regresyon modelleri kullanılmıştır. Değişen varyans durumunda En Küçük Kareler'li klasik lineer regresyon yöntemi, modelleri tahmin etmede başarısız olabilir. Verisetimizde getirilerin leptokurtik (daha geniş kuyruğa sahip) olması ve varyans kümesi (volatilite) gözlenmesi nedeniyle modeller, volatiliteye ve daha geniş kuyruğa sahip finansal getiri serileri için önerilen ve modelleri daha iyi tahmin edebilmeyi sağlayan ARCH ailesi modelleri ile tahmin edilmektedir. Analizde simetrik etkiyi yakalamak için GARCH modelleri, olası asimetrik etkileri yakalamak içinse EGARCH modelleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, GARCH ve EGARCH modellerinin hiçbirinde veya çok değişkenli regresyon analizinde, Türkiye'deki dini tatiller öncesi ortalama getirilerin normal günlerdeki ortalama getirilere göre önemli ölçüde farklı olmadığı bulunmuştur. Bu nedenle, tüm yöntemlerde Türkiye'deki dini tatiller öncesi ve sonrası ortalama getiriler birlikte anlamlı bir farklılık göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Holiday effect is observing abnormal returns than usual in official holidays. This effect has been proven by researches in many developed and developing countries, especially in USA. The most of the studies indicate that higher positive returns before and/or after holidays. However, in a few studies, there are more returns that are negative or no significantly different return before holiday, as well as a negative return after holiday. Furthermore, in some studies, more positive return before and/or after holidays is observed just in some countries while not observed in some others. These different findings obtained in the previous researches stem from that almost every study use different methodological approaches and analysis techniques. In some studies, the effect is examined only before or after the holiday, while both before and after the holiday in some studies. In many studies examine that different series of datasets for different holiday types and countries while few studies are based on a single series of dataset. In these studies, there is also no consensus on how many days should be use to examine the impact before and/or after the holiday and whether the impact should be examined cumulatively for a group of days or together for pre- and post-holiday or separately for each day. Regarding the effects of religious holidays on returns in stock exchanges, this approach differences continues, and in these studies, the analyzes are mostly based on religious days, not on religious holidays, but they are mostly focused on Ramadan month (not on the feasts of Ramadan and Sacrifice which are quite long-lasting holidays and have different structure as they are holiday) in almost all of these studies. Therefore, there is no study that accepts Ramadan and Sacrifice holidays as a single dataset and analyze 4 days before and after these religious holidays as cumulative (not on a daily basis) as well as no study investigating pre- and post-effects in each model together. These reasons have necessitated to conduct such a study. In this research, the effect of religious holidays in Turkey on returns in stock exchanges are investigated with daily returns of BIST100 index of Istanbul Stock Exchange (ISE) for 21 years from 01.01.1999 to 31.12.2019 including 4 days before and 4 days after holidays. Primarily, non-parametric chi-square test used in detecting the existence of holiday effect. In chi-square test, percentage of positive and negative returns to number of all returns used on the transaction days before and after the religious holidays. In estimating specified models, primarily the classical linear regression models which are estimated by Ordinary Least Squares (OLS) and Newey-West's correction are used in calculating standard errors are benefited from. As in case of varying variance, classical linear regression models with (OLS) might be fail in estimating. As in our data, the returns are leptokurtic (having wider tail) and the variance cluster (volatility) is observed, The Autoregressive Conditional Heteroscedasticity (ARCH) family models that are suggested in case of volatility and wider tails in financial return series in order to be able to estimate the models better. In the analysis, Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (GARCH) models used to capture symmetrical effect and The Exponential Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity (EGARCH) models used to capture asymmetrical effects. According to the findings obtained in the research, in none of the GARCH and EGARCH models or multivariate regression analysis, it is found that average daily returns before the religious holiday in Turkey differ significantly compared to the ones on normal days. Therefore, in all methods, both daily average returns before and after the religious holiday in Turkey are not significantly different together.