Dal sarsıcı zeytin hasat makinası için pnömatik hareket iletim düzeni
Pneumatic motion transmission mechanism for hook shaker olive harvesting machine
- Tez No: 670572
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pnömatik, zeytin hasat makinası, bilgisayar destekli modelleme, Pneumatic, olive harvesting machines, computer aided modelling
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Makinelerı ve Teknolojileri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, zeytin üretilen bölgelerde kullanılabilecek termik motorlu dal sarsıcı tip zeytin hasat makinası yerine, pnömatik tahrikli zeytin hasat makinasının hareket iletim düzeni incelenip tasarlanması amaçlanmıştır. Çalışmada, zeytin hasat makinalarında kullanılabilecek bir termik motor ile pnömatik motora ait devir, güç ve ağırlık verileri karşılaştırılmıştır. Termik motorun değerlerini sağlayacak pnömatik motora uygun kompresör seçimi ve dişli kutusu oranı belirlenmiştir. Sonuç olarak; pnömatik motor ile termik motorlarla çalışmada problem olan motor ağırlığı ve motor gürültüsü, azaltılarak insan ergonomisine uygun ve daha iyi çalışma konforu sağlanmış olacaktır. Bu çalışmada elde edilen sonuç ve verilerin kullanılması ile imalata geçilmesi durumunda ortaya çıkacak zeytin hasat makinalarının kullanılması ile hasat işlemi yapan son kullanıcıya katkı sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine and design the motion transmission system of pneumatic driven olive harvester instead of the thermal motor limb shaker type olive harvester that can be used in the regions where table olives are produced. In the study, the speed, power and weight data of a thermal motor that can be used in olive harvesting machines and a pneumatic motor were compared. Compressor selection and gearbox ratio suitable for the pneumatic motor that will provide the values of the thermal motor have been determined. As a result; By reducing the weight of the motor and motor noise, which are problems when working with pneumatic motors and thermal motors, they will be suitable for human ergonomics and provide better working comfort. With the use of the results and data obtained in this study, the use of olive harvesting machines that will come out in case of starting production will contribute to the end user who performs the harvesting process.