Preeklampsi hastalarında CHı3L1 (chitinase 3-like 1) genin patofizolojisindeki rolü
The role of CHi3L1 (chitinase 3-like 1) gene in pathophysiology in patients with preeclampsia
  1. Tez No: 670968
  2. Yazar: NIGAR MAMMADOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, CHI3L1 gen polimorfizmi, Preeclampsia, CHI3L1 gene polymorphism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Preeklampsi, artmış maternal, perinatal morbidite ve mortalite ile ilişkili multisistemik bir sendromdur. PE, daha önceden normotansif bir gebede 20. gebelik haftasından sonra yeni başlangıçlı hipertansiyona proteinüri veya çoklu organ hasarının eşlik etmesi olarak tanımlanır. Preeklampsinin etiyopatogenezi tam net olarak bilinmemektedir. CHI3L1 geni hücre yenilenmesinde, anjiogenezde, inflamasyonda rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı preeklampsi ve hastalığın şiddeti ile CHI3L1 geni arasında bir ilişki olup olmadığını, eger varsa preeklamptik hastaların tanısında kullanılıp kullanılamayacağını araştırmaktır. Bu prospektif-kesitsel (cross-sectional) kohort tipi vaka kontrol çalışması Eylül 2020 ile 2021 tarihleri arasında Selcuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran toplam 75 olguda yapıldı. Bu tarihlerde kliniğimize başvuran 35 preeklamptik gebe çalışma grubu ve 40 sağlıklı gebe kontrol grubu olarak kabul edildi. İki gruptaki tüm olguların serum örneklerinde CHI3L1 gen Real–time PCR tekniğiyle ile bakıldı. Ayrıca 75 olgunun, gestasyonel özellikleri ve laboratuvar değerleri kayıt edildi. Yine preeklampsi grubu şiddetli ve şiddetli olmayan preeklampsi grubu olarak iki alt gruba ayrılarak karşılaştırıldı. Bu çalışmada CHI3L1 genin c.433A>Gp.R145G(rs880633) polimorfizmi kontrol grubunda daha yüksek oranda görüldü. Fakat istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. CHI3L1 genin rs880633 polimorfizminin heterozigot formu kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunsada (p=0,026), klinik olarak anlamlılık tanımlanamadı. Çalışmanın sonucunda CHI3L1 geninin c.433A>Gp.R145G(rs880633) polimorfizmi ile PE arasında ilişki ola bileceği gözlenmiş, ama bu çalışmada katılımcı sayısının az olması nediyle kesin sonuç için daha fazla katılımcılı çalışmaya ihtiyac vardır. CHI3L1 geninin c.25+24T>A(rs7515776) polimorfizminin heteozigot formu PE grubunda %45.7 oranında anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. İstatistiksel olarak anlamlı bulunmasına rağmen CHI3L1 geninin c.25+24T>A(rs7515776) polimorfizmi ile PE arasında klinik olarak anlamlı ilişki gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia is a multisystem syndrome associated with increased maternal, perinatal morbidity and mortality. PE, defined as new-onset hypertension accompanied by proteinuria or multiple organ damage after 20 weeks of gestation in a previously normotensive pregnant woman. Etiopathogenesis of Preeclampsia has not exactly known. CHI3L1 gene playing a role in cell regeneration, in angiogenesis and inflammation. The aim of this study is to determine whether there is a relationship between preeclampsia and effect of the severity of the disease to the CHI3L1 gene, if there is it should be investigating whether it can be used in the diagnosis of preeclamptic patients. This prospective cross–sectional cohort type of case control study was conducted on total 75 phenomena who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of the Medical Faculty Hospital of Selchuk University between 2020 and 2021 years. On these dates who applied to the clinic was accepted 35 preeclampsia pregnancy working group and 40 healthy pregnancy control group. CHI3L1 gene was analyzed by real-time PCR technique in serum samples of all cases in both groups. In addition, gestational characteristics and laboratory tests of 75 phenomena were recorded. Again, preeclampsia group was divided into two subgroups as severe and non-severe. In this study c.433A˃Gp.R145G (rs880633) polymorphisms of the CHI3L1 gene have seen in higher percentage in control group. But there was not find a statistically significant difference. The heterozygous form of rs880633 polymorphisms of the CHI3L1 gene even was seen statistically significant in control group, clinical significance could not be defined. In conclusion, our results show that there could be a relationship between of the c.433A˃Gp.R145G (rs880633) polymorphism of the CHI3L1 gene and PE, but due to the small number of participants in this study, needed more participants for a definitive result. The heterozygous form of the c.25+24T˃A(RS7515776) polymorphism of the CHI3L1 gene was found to be significantly higher in the PE group at a rate of 45.7%. Although it was found to be statistically significant, no clinically significant relationship was observed between the c.25+24T˃A(RS7515776) polymorphism of the CHI3L1 gene and PE.