Sağlık politikalarının sağlık harcamalarına etkisi
The effect of health policies on health expenditures
- Tez No: 671013
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Hizmetleri, Sağlık Politikası, Sağlık Harcamaları, Health, Health Services, Health Policy, Health Expenditures
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Sağlık evrensel bir olgudur. Bütün ülkeler sağlıklı bireylerden oluşan bir yapı arzu ederler. Ülkelerin gelişmesi ve kalkınması sağlıklı bireylerin çokluğu ile mümkündür. Bununla doğru orantılı olarak sağlık sektörünün gelişmesi de gelişmiş bir ekonominin varlığına ihtiyaç duyar. Bu çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu yıldan günümüze kadar gelmiş sağlık politikaları incelenmiştir. Sağlık sisteminin gelişmesi özellikle koruyucu sağlık sisteminin yerleşip gelişmesi politikaları üzerinde durulmuş; sağlık harcamaları, genel sağlık sarfiyatı, bireysel sağlık sarfiyatı üzerinde durulmuştur. Sağlık politikaları incelendiğinde harcamalar ile sağlık politikaları arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. Özellikle sosyo-ekonomik ve teknolojik gelişmişlik ile sağlık harcamalarının doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health is a universal phenomenon. All countries desire a structure made up of healthy individuals. The prosperity and development of countries is possible with the abundance of healthy individuals. In the same way, the development of the health sector also needs the existence of a developed economy. In this study, all the health-policies were examined from the year in which Turkey Republic was established. The development of the health system, especially the policies of the establishment and development of the preventive health system, were emphasized; health expenditures, total health expenditures, health expenditures per capita were focused on. When health policies are considered, it is understood that there is a relationship between expenditures and health policies. It has been determined that especially socio-economic and technological development and health expenditures are directly proportional.