Hâkka suresinin Arap dili ve belâgatı açısından incelenmesi
Examination of surah Hakka in terms of Arabic languageand rhetoric
- Tez No: 671031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER İSHAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hâkka, Sûre, Filoloji, Hakka, Surah, Philology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'deki sûrelerin filolojik çalışmaları ilk dönemlere kadar dayanmaktadır. Zira tefsir çalışmaları hem dil ilimleriyle ilişki içindedir hem de lafız ve cümlelerdeki anlamı ortaya çıkarmaktadır. İmâm Mâturîdî'nin de dediği gibi“Tefsir, Kur'ân lafzı ile kastedilenin ne olduğunu kesin olarak bildirmektir.”Belâgat ilmi ise, Arapçanın edebî mahsullerinin derlenmesi ile sanatlarının ortaya çıkmasında büyük rol oynamıştır. Bu çalışmada Kur'ân-ı Kerîm'in 29. cüzünde bulunan Hâkka sûresi ile ilgili filolojik bir çalışma yapılmıştır. Âyet-i Kerîmeler öncelikle lugavî manada tetkik edilmiş, kelimelerin asıl manası şerh edilip, muhtelif manalara da vukûfiyet sağlanmıştır. Nahiv ve belâgat çalışmalarında ise kelimelerin irâb özelliklerine ve edebî sanatlarına dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The philological studies of the suras in the Qur'an date back to the first periods. Interpretation studies reveal the meaning in words and sentences while in relation tol inguistics. As Imam Maturidi said“Interpretation states exactly what is meant by theQur'an.”On the other hand, the science of rhetoric has played a major role in the compilation of the literary products of Arabic and thef ormation of arts of these products. In this study, a philological research was made about Hakka Surah in the 29th part of the Qur'an. The verses were first examined in glossary, the original meaning of the words were commented on and various meanings were provided. In grammar and rhetoric studies, attention was drawn to the grammatical features and literary arts of the words.