Ağır ruhsal hastalığı bulunan bireylere bakım verenlerin bakım verme deneyimleri ve politika önerileri
Individuals with severe mental illness care given experiences and policy recommendations
- Tez No: 671059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ZUBAROĞLU YANARDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Ağır ruhsal hastalığı bulunan birey, toplum ruh sağlığı merkezi, bakım veren, deneyim, sağlık profesyonelleri, Individual with severe mental disorder, community mental health center, caretaker, experience, healthcare professionals
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu araştırmada; en az 6 aydırtoplum ruh sağlığı merkezine devam eden ağır ruhsal hastalığı(bipolar bozukluk, şizofreni ve organik olmayan psikoz)bulunan bireylere 1 yıl ve üzerinde süredir bakım verenlerin ve toplum ruh sağlığı merkezinde görevli sağlık profesyonellerinin (psikiyatrist, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, hemşire vb.) bakım verme deneyimlerini, görüşlerini ve bu alana ilişkin politika önerilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu temel amaç doğrultusunda gerçekleştirilen araştırmanın ağır ruhsal hastalığı bulunan bireylere, ailelerine, bu alanda çalışan sağlık profesyonellerine ve toplum ruh sağlığı merkezi modeline katkı sağlaması hedeflenmiştir. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak hazırlanan bu çalışmada; Kumluca Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne devam eden 21 hastanın yakını ve merkezde görevli 5 sağlık profesyoneliyle yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ses kaydı alınan bu görüşmeler öncelikle metne aktarılmış, sonrasında NVİVO-10 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda veriler“bakım verenler”ve“sağlık profesyonelleri”olarak ikiye ayrılmış, her iki grup için farklı değerlendirmeler yapılmıştır. İlk grupta toplum ruh sağlığı merkezine devam eden hastalara bakım verenlerin deneyimleri, toplum ruh sağlığı merkezine ilişkin görüşleri ve alanla ilgili politika önerilerine yer verilmiştir. İkinci grupta ise merkezde görevli sağlık profesyonellerinin toplum ruh sağlığı merkezinde hasta ve hasta yakınlarıyla çalışırken edinmiş oldukları deneyimler, merkezdeki mesleki rol ve görevlerine ilişkin görüşler, alana ilişkin değerlendirmeler ve politika önerileri bulunmaktadır. Araştırmanın bulguları doğrultusunda elde edilen sonuçların ağır ruhsal hastalığı bulunan bireylere bakım verenlere, bu alanda çalışan sağlık profesyonellerine ve toplum ruh sağlığı hizmeti modeline fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the caretaking experiences, opinions and policy recommendations on this field of the healthcare professionals (psychiatrist, social worker, psychologist, nurse, etc.) who work in community mental health center and people who have been giving care for 1 year or more to the individuals with severe mental disorder (bipolar disorder, schizophrenia, and nonorganic psychosis) who have been consulting to a community mental health center at least for 6 months. The goal of this study conducted in line with this main objective is to contribute to the individuals with severe mental disorder, their families, healthcare professional working in this field and the model of community mental health center. In this study performed by using qualitative research method, in-depth interviews have been carried out with the relatives of 21 patients in Kumluca Public Hospital Community Mental Health Center and 5 healthcare professionals working in the center through a semi-structured interview form. These interviews which were recorded as audio have been transcribed and analyzed by employing the NVIVO-10 package program. As a result of the analysis, the data have been separated into two groups as“caretakers”and“healthcare professionals”, and each group has been evaluated differently. The first group includes the experiences of people who provide care for patients consulting to community mental health center, their opinions on community mental health center and their policy recommendations on the field. The second group includes the experiences of healthcare professionals working in the center that they acquired while working with the patients and their relatives in the community mental health center, their opinions on their professional roles and duties in the center, evaluations on the field and policy recommendations. It is considered that the results acquired in line with the research findings will benefit to the people taking care of individuals with severe mental disorders, healthcare professionals working in this field and community mental health service model.