Politikalar nasıl değişir? Türk milli eğitim sisteminde psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri politikalarının değişimi
How do policies change? the change of psychological counseling and guidance services policies in Turkish national education system
- Tez No: 671180
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Education and Training, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Politika değişimi, politika transferi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, kamu politikası, eğitim sistemi, Policy change, policy transfer, psychological counseling and guidance, public policy, education system
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmayla, Türkiye'nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) hizmetleri politikalarının geliştirilmesini ve değişim sürecini anlamak ve açıklamak amaçlanmış, politika değişimini açıklama aracı olarak Politika Transferi alanından yararlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, literatür taramasını takiben süreç analizi, doküman analizi ve değişim noktaları analizi yöntemleri kullanılarak veriler elde edilmiştir. Literatür taramasıyla bu alanda daha önce yapılan araştırmalar ve tespitler ortaya konulmuştur. Doküman analizi ile araştırma konusuna ilişkin bilgi içeren resmi belgeler incelenmiştir. Süreç analiziyle, ilgili kamu politikası alanındaki değişim politikaların oluşumu, uygulanması ve değerlendirmesi aşamaları üzerinden incelenmiş, değişim noktaları analizi ile de düzenli bir şekilde toplanan verilerin zaman içerisindeki değişiminin nasıl olduğu sorusuna cevap aranmıştır. Çalışmanın elde edilen bulgu ve sonuçları: dünya genelinde PDR hizmetlerine ilişkin kaynak ülkenin ABD olduğu; 1950 yılında Demokrat Partinin (DP) iktidara gelmesinden sonra eğitim politikalarına ilişkin yeni bir arayışla PDR alanındaki politikaların kaynak ülke olan ABD'den transfer edildiği; Bu politika transferine gönüllülük temelinde bir süreç olarak başlandığı; ABD'deki PDR uygulamalarının başlamasından yaklaşık 30-40 yıl sonra Türkiye'de de uygulanmaya alındığı ve alandaki değişimlerin sürekli transfer edildiği; PDR alanına ilişkin politika transferinin öykünme olduğu; Ayrıca, temelde öykünmenin olduğu bu transferde ABD'deki PDR alanının okullardaki rol ve unvan karmaşası gibi sorunlarının da transfer edildiği; PDR alanının okullarda yaygınlaşmasının gecikmesine kurumlar tarafından patika bağımlılığı ekseninde direnç gösterilmesinin sebep olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand the development of Turkey's Psychological Counseling and Guidance Services (PCG) Policies and explain changes in PCG polices with reference to policy transfer literature. This study employs a qualitative research method and after conducting a literature review, process analysis, document analysis, and change-point analysis methods were utilized in analyzing obtained data. The study investigated the existing literature through literature review; analyzed the official documents containing information on the research subject through document analysis and analyzed changes in the formation, implementation, and evaluation of PCG policies through process analysis and observed changes in regularly collected data over time through change-point analysis. Findings and results of the study suggests that PCG services were first developed in the USA and then spread to the rest of the world. During the Democratic Party rule in 1950, PCG policies were transferred from the USA in search of a new approach in education policies. This policy transfer started on a voluntary basis, but PCG policies of the USA have implemented in Turkey with 30-40 years delays. Turkish authorities constantly transferred all innovations in the field. The character of policy transfer concerning the PCG field was emulation and this emulation also led to the transfer of the USA's built in problems in the PCG field, such as the complications stemming from cross-cutting roles and titles in schools. Finally, delays in the implementation of PCG policies in schools explained with reference to institutional resistance and path dependence in Turkish education system.