Etkileşime dayalı erken eğitim programının gelişimsel yetersizliğe sahip çocukların ifade edici dil becerileri üzerindeki etkisi
Effect of responsive teaching upon the expressive language skills of children with developmental disebilities
- Tez No: 671300
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEVİYE TUĞBA TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkileşime Dayalı Erken Eğitim Programı (Responsive Teaching), Gelişimsel Yetersizlik, Otizm Spektrum Bozukluğu, İfade Edici Dil Becerileri, Responsive Teaching, Developmental Disebilities (Autism Spectrum Disorder), Expressive Language Skills
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı Erken Çocukluk Döneminde Gelişimsel Yetersizlik Tanısı almış çocukların ifade edici becerilerini arttırmak için Etkileşime Dayalı Erken Eğitim Programı(EDEP) uygulamasının etkisini incelemektir. Tek denekli araştırma yöntemlerinden denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modelinin kullanıldığı bu çalışma otizm spektrum bozukluğu tanısı almış iki erkek, bir kız öğrenci ile yürütülmüştür. İfade edici dil becerilerinin arttırılması için EDEP programı uygulanmış, başlama düzeyi, öğretim, izleme ve genelleme oturumları düzenlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, erken çocukluk döneminde gelişimsel yetersizlik tanısı almış çocukların ifade edici dil becerilerinin arttırılmasında EDEP programının etkili olduğu, öğretim sonrasında da beceriyi korudukları; farklı ortam, materyal ve uygulayıcıya genelleyebildikleri görülmüştür. Ayrıca çalışmaya katılan katılımcıların anne-babalarının sosyal geçerlilik sorularına verdikleri cevaplar araştırmanın sosyal geçerlilik bulgularını oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
AThe aim of this study is to examine the effectiveness of the Interaction-based Early Education(RT) in order to increase the expressive language skills of children diagnosed with Developmental Disabilities in Early Childhood. Multiple probe model with inter-subject probe stage, which was one of the single-subject research methods, was used in the study. It was conducted with two male students and one female student diagnosed with autism spectrum disorder. In order to improve their verbal communication skills, the RT was implemented, including the baseline, teaching, monitoring and generalization sessions. According to the findings of the study, the RT was effective in increasing the expressive language skills in children in early childhood diagnosed with developmental disabilities, they were able to maintain their skills after the education, and they were able to generalize these skills to different environments, materials and practitioners. In addition, the responses of the parents to the social validity questions constituted the findings of the study regarding social validity.