Propolisle kaplanan düşük yoğunluklu polietilen filmlerin antibakteriyel aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of antibacterial activities of low density polyethylene films coated with propolis
- Tez No: 671445
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM PALABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Propolis, Antimikrobiyel aktivite, LDPE, Plastik yüzey, Propolis, Antimicrobial activity, LDPE, Plastic surface
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Propolis, antibakteriyel ve antioksidan etkisinden dolayı ilaç, kozmetik, gıda sanayi ile apiterapi merkezlerinde çok yönlü olarak kullanılan bir maddedir. Son yıllarda gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi kontrol altına alabilmek için propolise ve antimikrobiyel paketlemeye olan talep artmaktadır. Yapılan bu çalışmada, farklı çözgenler kullanılarak oluşturulan propolis ekstraktlarının, plastik yüzeye tutunma özellikleri ve antibakteriyel aktivitesi incelenmiştir. Çözgen olarak wax-yağ, yağ, gliserol, film solüsyonu, etanol, etil asetat ve propilen glikol kullanılmıştır. Belli konsantrasyonlarda hazırlanmış olan propolis ve antibakteriyel solüsyonlar püskürtme metodu uygulanarak Düşük Yoğunluklu Polietilen (LDPE) filmlere entegre edilmiştir. Yağ içeren solüsyonların film yüzeyinde tutunma göstermediği tespit edilmiştir. Propolisli solüsyonlar farklı antibakteriyel solüsyonlar ile kıyaslanarak, istenilen kriterlerde LDPE filme entegre edilebilecek en uygun sıvının etil asetatlı propolis solusyonu olduğu tespit edilmiştir. Bu solüsyon püskürtülerek elde edilen propolisli LDPE filmlerde ISO 22196:2011 metodu uygulanmış ve filmlerin antibakteriyel etkileri incelenerek, E.coli ve S.aurues için 24. saat itibari ile 7 kob/g azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Due to its antibacterial and antioxidant effect, propolis is a versatile substance used in pharmaceutical, cosmetic, food industry and apitherapy centers. In recent years, the demand for antimicrobial packaging has been increasing in order to control microbial development in foods. In this study, the adhesion properties and antibacterial activity of propolis extracts produced by using different solvents were investigated. Wax-oil, oil, glycerol, film solution, ethanol, ethyl acetate and propylene glycol were used as solvents. Propolis and antibacterial solutions prepared in certain concentrations were integrated into Low Density Polyethylene (LDPE) films by using spraying method. It was determined that the oil containing solutions do not adhere on the film surface. By comparing propolis solutions with different antibacterial solutions, it was found that the most suitable liquid that can be integrated into the LDPE film in the desired criteria is propolis solution with ethyl acetate. The antibacterial effects of the films were determined by applying the ISO 22196: 2011 method on the propolis sprayed LDPE films, it was observed for E.coli and S.aureus were reduced by 7 cfu/g after 24 hour.