Teknoparklarda faaliyet gösteren işletmelere verilen devlet teşvikleri ve AR-GE maliyetlerinin muhasebeleştirilmesi
Goverment incentives and recognition of R&D costs for business enterprises operating in sciene park
- Tez No: 671584
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknopark, Ar-Ge, İnovasyon, Teşvik, Sciene park, R&D, Innovation, Incentive
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Rekabetin farklı bir ivme kazandığı küreselleşen dünyada, ülkelerin diğer ülkelerle rekabette hız tanımadığı bir zamanda yaşamaktayız. Teknoloji ve yeni bilgi üretimi gibi hızla değişen ve gelişen rekabet araçlarının, bu araçlara sahip gelişmiş ülkeler ile diğer ülkeler arasında gelişmişlik makasının daha genişlemesine neden olmaktadır. Yeni bilgi edinimi ve üretimi, teknolojiyi üretmeyi tetiklemiş, tüm bunların entegrasyonu ise teknoparklar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Teknoparklar bu bağlamda ülkelerin teknoloji, özellikle bilgi teknolojisi yaratma ve bunu kullanabilme adına son yıllarda önemli adımları yürütme noktasında ilerleme sağlamışlardır. Teknoparklar, uzman kurum, kuruluş veya kişilerin işbirliğiyle oluşturulan, teknoloji ve bilgi yaratma, bunları sunma veya sunulmak üzere pazarlama adına çalışmalar yaparak bir ülkenin rekabet gücüne güç katan, dolayısıyla dünya ticaretine yön veren alanlar olarak hızla dünya üzerindeki yerini almaktadır. Teknoparkların kurulmasıyla sanayi alanlarının ülke ve dünya ekonomisine olan getirisi azımsanmayacak seviyelere ulaşmış, bilgi ve teknoloji üretimine doğru geçiş, bu geçişin ileri teknolojiler ile donatılması ve inovatik süreçlerin hızlanmasına olanak tanımıştır. Bu çalışmada teknoparkların kavramsal olarak tanıtılmasına, teknoparklardaki işletmelere ve bu işletmelere verilen devlet teşvikleri, işletmelerin Ar-Ge maliyetleri ile ilgili maliyetlerin muhasebeleştirilmesine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In a globalizing world where competition gains a different momentum, we live in a time when countries are in competition with other countries. The rapidly changing and developing competition tools such as technology and new knowledge production cause awidering gap between the developed and developing other countries. The acquisition and generation of new knowledge has triggered the production of technology and the integration of all these has been achieved through science park. In this context, sciene parks have made progress in taking important steps for countries to create and use technology, especially information technologies, in recent years. Sciene parks, created with the cooperation of expert institutions, organizations or individuals, rapidly take their place in the world as areas that strengthen the competitiveness of a country by creating or presenting technology and information, thereby directing world trade. Thanks to the establishment of sciene parks, the return of industrial areas to the country and the world economy has reached significant levels, and the transition to information and technology production has accelerated this transition by being equipped with advanced technologies and innovative processes. In this study, conceptual introduction of technoparks, government incentives given to enterprises in sciene parks and accounting of costs related to R&D costs of enterprises are mentioned.