Pirazinon ve pirazindionlar üzerine kuantum mekanik yöntemlerle bir çalışma
A study on pyrazinone and pyrazindiones by using quantum mechanical methods
- Tez No: 671750
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAETTİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirazinon, Pirazindion, Tautomerizm, PM7, DFT, Ab initio, Asitlik sabiti (pKa), NMR, UV-VIS, Spektroskopi, Pyrazinone, Pyrazindione, Tautomerism, Acidity constant (pKa), PM7, Density Functional Theory (DFT), NMR, UV-VIS, Spectroscopy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışmasında, pirazin-2(1H)-on, pirazin-2,6(1H,3H)-dion, 1,6-dihidropirazin-2,5-dion bileşiklerinin su fazında PM7 yarı deneysel (semiampirik) kuantum mekaniksel yöntemiyle hesaplanan standart Gibbs serbest oluşum enerjilerini (ΔGf) kullanarak asitlik sabitleri (pKa) ve tautomerik denge sabitleri (KT) kuramsal olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan asitlik sabiti değerleri (pKa) deneysel değerlerle karşılaştırılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında bulunan kararlı yapıların UV-VIS, IR ve NMR çalışmaları B3LYP/6-31++G(d,p) temel seti (basis set) kullanılarak yoğunluk fonksiyon kuramı (DFT) yöntemiyle yapılmıştır. Hesaplanan değerler deneysel değerler ile karşılaştırılmıştır. Hesaplamalar sonucu bulunan veriler ile bunların kaynaklardaki deneysel verilerinin karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the stable tautomeric structures of pyrazin-2(1H)-one, pyrazine2,6(1H,3H)-dione, 1,6-dihidropyrazine-2,5-dione have been determined by using standard Gibbs free formation energies (ΔGf) calculated in the aqueous phase by PM7 semi-empirical quantum mechanical method. The acidity constant (pKa) and tautomeric equilibrium constant (KT) values of these structures have been also calculated theoretically. The calculated acidity constant values (pKa) have been compared with the experimental valuesin literature. UV-VIS, IR and NMR spectral calculations of the stable structures have been carried out theoretically by using the density functional theory (DFT) method and the function/basis set combination B3LYP/6-31++G(d,p). The calculated spectral values have been compared with the experimental values in literature. The findings from the calculations have been compared with the literature data.