The influence of blended instruction on gifted learners' lexical aptitude as measured by LLAMA-B
Harmanlanmış öğretim yönteminin üstün potansiyelli öğrencilerin sözcük edinimleri üzerine etkisi ve bunun LLAMA-B yoluyla ölçümü
- Tez No: 672064
- Danışmanlar: DR. ZEYNEP KÖYLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Harmanlanmış Öğrenme, Sözcük Öğrenme, Üstün Potansiyelli, Sözcük Edinme Yatkınlığı, Llama-B, Blended Learning, Vocabulary, Gifted learners, Lexical aptitude, Llama-B
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, harmanlanmış sözcük öğretiminin yetenekli öğrencilerin (Wechsler Zeka Testi ile zaten tanımlanmış olan) sözcük öğrenme yatkınlıklarını etkileyip etkilemediğini araştırmaktır. Bu çalışma aynı zamanda harmanlanmış öğretimin özel bir ilköğretim okulu ortamında üstün yetenekli öğrencilerin yabancı dilde sözcük öğrenmelerini nasıl etkilediğini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, üstün yetenekli öğrencilerin harmanlanmış öğretim yoluyla sözcük öğrenme yatkınlıklarını ne ölçüde geliştirdiklerini belirlemek adına Lognostik aracının (Llama-B) sözcük alt testi kullanılmıştır. Ayrıca, bu çalışma, üstün yetenekli öğrencilerin yabancı dilde harmanlanmış sözcük öğretimine yönelik tutumlarını da keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin batısında bulunan özel bir ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, 17 üstün yetenekli 4. Sınıf öğrencisidir. Veriler, işledikleri ünitelerden seçilmiş sözcüklere ait 3 ön ve 3 son sözcük testi ile müdahale döneminin başında ve sonunda uygulanan Llama-B sözcük yatkınlığı ölçeği ile ile toplanmıştır. Harmanlanmış sözcük öğretim grubuna ek olarak bir tutum anketi verilmiştir. Nicel analizin sonuçları, üstün yetenekli öğrencilerin sözcük öğrenimi açısından harmanlanmış eğitimden yararlandığını ortaya koymuştur. Sonuçlar ayrıca, harmanlanmış öğretimin üstün yetenekli öğrencilerin yabancı dilde yeni sözcük öğrenme yatkınlıkları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca çalışmanın bulguları, üstün yetenekli öğrencilerin harmanlanmış sözcük öğretimine yönelik tutumlarının oldukça olumlu olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, harmanlanmış öğretimin üstün yetenekli öğrencilerin sözcük öğrenme yatkınlıklarını etkilediğini, ancak bu öğrencilerin bireysel farklılıklarının da sözcük öğrenme yatkınlıkları üzerinde katkısı olduğunu doğrulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate if blended vocabulary instruction affects gifted learners' (who are already identified via Wechsler Intelligence Test) lexical aptitude. This study also aims to explore how blended instruction influences the vocabulary acquisition of the gifted EFL learners in a private K12 setting. To this end, the vocabulary-related subtest of the Lognostic tool (Llama-B) was used to determine to what extent these gifted learners develop their lexical aptitude through blended instruction. In addition, the study seeks to explore the attitudes of gifted young EFL learners towards blended vocabulary instruction. The present study was carried out in a private K12 school in the west of Turkey. The participants consisted of 17 grade-4 gifted young EFL learners. The data were gathered via 3 pre and post vocabulary unit tests along with Llama-B lexical aptitude measurement scale which was applied at the beginning of the intervention period as well as at the end. Blended vocabulary instruction group was also given an attitude questionnaire. The results of the quantitative analysis revealed that gifted learners benefitted from blended instruction in terms of vocabulary learning. The results also indicated that blended vocabulary instruction had a positive influence on gifted learners' lexical aptitude. In addition, the findings of the study showed that gifted learners' attitudes towards blended vocabulary instruction were quite positive. These findings confirm that blended vocabulary instruction affects gifted learners' lexical aptitude but that these learners' individual differences; their giftedness also contribute to their EFL vocabulary learning.