Aile içi şiddet ve cinsel şiddet ile mücadelede gönüllülük esaslı danışmanlık modeli önerisi
Proposal for a voluntary counseling model in the fight against domestic violence and sexual violence
- Tez No: 672109
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN YALÇIN SARIBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Sosyal Hizmetler, Education and Training, Health Education, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Cinsel Şiddet, Gönüllülük, Danışmanlık, Suç, Domestic Violence, Sexual Violence, Volunteer, Counseling, Crime
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Aile içi şiddet ve cinsel saldırılar şiddet suçları listesinin en başlarında yer almaktadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de aile içi şiddet ve cinsel şiddet mağdurlarının sayısı arttıkça, şiddeti engelleme amaçlı yeni kanunlar getirilmekte ve projeler uygulanmaktadır. Bu araştırmada Türkiye'deki aile içi şiddet ve cinsel şiddet verileri sunulmuş, yürürlülükte olan kanunlar ve şiddeti engellemek üzere gerçekleştirilen projeler modeller anlatılmıştır. Diğer ülkelerin şiddete karşı verdiği mücadelede kullandığı metotların danışmanlık ve savunuculuk ilkeleri üzerine kurulduğu gösterilmiş ve ülkemize uygun olan modelin gönüllülük esasına ve sertifikalı eğitim programlarına dayanmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Araştırmada var olan modeller incelenmiş, Türkiye'ye uygun bir model sunulmuştur. Önerilen modelin yapısı belirlenmiş ve bu modelde çalışacak personellerin rolleri anlatılmıştır. Ülkemize göre planlanan modelde mağdurların başvurabileceği ofis ve acil hat sistemi oluşturulmuştur. Modelde calışacak kişilerin alması gereken eğitimler vurgulanmış ve şiddet mağdurlarıyla nasıl iletişime geçecekleri nasıl konuşacakları belirlenmiştir. Modelin yapısını oluşturan acil hat için uygun iletişim formu düzenlenmiş ve içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Tüm bunlar neticesinde gönüllülük esaslı bir danşmanlık modeli tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Domestic violence and sexual assault are at the top of the list when it comes to violent crimes. In our country as in other countries new laws are introduced for prevention of violence and projects are implemented accordingly as the number of victims of domestic violence and sexual violence increases. This research presents data on domestic and sexual violence in Turkey also describes the applicable laws along with project models in order to prevent the violence. It is revealed that the methods used in other countries with regards to fighting against violence are based on the principles of consultancy and advocacy whereas it is emphasized that the most suitable method for our country shall be based on the principles of volunteering and certified education programs. The models that are in play are examined through this research and a convenient model for Turkey is presented along with the structuring of the model and the role description of the personnel who will take part in this model are explained. The suggested model for our country, through this research, mainly consists of an office and an emergency line where the victims can apply. Furthermore, the research designates the courses that should be taken by the personnel along with the protocols of communication between the personnel and the victims additionally suitable contact form has been prepared for the emergency line that forms the structure of the model, and the contents are presented.