Genç erişkinlerde üst trapez kasındaki latent miyofasyal tetik noktaya kinezyobant ve sham kinezyobant uygulamasının akut dönem etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the acute period effects of kinesiobant and sham kinesiobant application to the latent myophacial trigger point in the upper trapezoidal muscle
- Tez No: 672501
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ERÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Eğitimi, Physiotherapy and Rehabilitation, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kinesiobant, trigger point
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Günümüz fizik tedavi yöntemlerinden olan kinezyobant; ağrı ve kas spazmını azaltır, dolaşımı destekler ve ödemi azaltır. Ağrıyı azalttığı için ilaç kullanımını da azaltır. Vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasının çalışmasına yardımcı olur. Bu tez çalışmasının amacı herhangi bir kas- iskelet rahatsızlığı tanımlamayan sağlıklı genç erişkinlerde üst trapez kasındaki latent miyofasyal tetik noktaya kinezyobant ve sham kinezyobant uygulamasının akut dönem etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gönüllü 30 katılımcı (15 kız, 15 erkek) belirlendi. Sosyodemografik veri formu, Beck depresyon ölçeği uygulandı. MAS (miyofasial ağrı sendromu) ölçüm kriterlerine göre 1 nokta belirlenip (vücuda uygun kalemle işaretlendi) dijital algometre ile ağrı eşiği ölçüldü (3 kere ölçüldü ve ortalaması alındı). Blok astgeleleştirme yöntemi ile 15 kişiye kinezyobant uygulaması 15 kişiye sham kinezyobant uygulaması yapıldı. Aktif kinezyobant uygulaması fasilitasyon yöntemiyle üst trapez üzerine kas hattı boyunca I şeklinde yapıldı. Sham kineziyobant uygulaması sadece kas üzerine herhangi bir yöntem uygulanmadan sadece kineziyobandın yapıştırılması olarak yapıldı. Gönülllülerden kinezyobantı 24 saat çıkarmaması istendi. 24 saat sonra kinezyobantlar uygun şekilde çıkartıldı. Aynı şartlar sağlanarak, İşaretlenen noktada tekrar ölçüm yapıldı ve sonuçlar not alındı. Aktif kinezyobant ve sham kinezyobant uygulamaları arasında anlamlı farklılıklar kaydedilmedi. Aktif ve sham uygulamaların ağrı eşiklerinde anlamlı düşüş görüldü. Ağrı eşiği ve Beck depresyon ilişkisine bakıldığında anlamlı farklılıklar kaydedilmedi. Anahtar Kelime: Kinesyobant, tetik nokta
Özet (Çeviri)
Kinesioband, which is one of today's physical therapy methods; reduces pain and muscle spasm, promotes circulation and reduces edema. It also reduces drug use because it reduces pain. It helps the body's self-healing mechanism work. The aim of this thesis study is to compare the acute period effects of kinesiobant and sham kinesiobant application to the latent myofascial trigger point in the upper trapeze muscle in healthy young adults who do not define any musculoskeletal disorders. 30 volunteer participants (15 girls, 15 boys) were selected. Sociodemographic data form and Beck depression scale were applied. According to the MAS (myofascial pain syndrome) measurement criteria, 1 point was determined (marked with a pen suitable for the body) and the pain threshold was measured with a digital algometer (measured 3 times averaged). With the Block Randomization method, 15 people had kinesiobants and 15 people had sham kinesiobants. Active kinesiobant application was performed in the form of I along the muscle line on the upper trapeze by the method of facial facilitation. Sham kinesioband application was performed only by gluing the kinesioband without applying any method on the muscle. Volunteers were asked not to remove the kinesiobate for 24 hours. After 24 hours, kinesiobands were removed properly. The same conditions were met, and the measurement was made again at the marked point with a digital algometer. The results were noted. There were no significant differences between active kinesioband and sham kinesioband applications. There was a significant decrease in pain thresholds of active and sham applications. No significant differences were noted when the relationship between pain threshold and back depression was examined.