Öğretmenlerin akıllı tahtayı kabul ve kullanımına yönelik tutumlarının incelenmesi
Examination of teachers' attitudes towards acceptance and use of the smart board
  1. Tez No: 672883
  2. Yazar: ABDURRAHİM KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim teknolojileri, akıllı tahta, okul, öğretmen, Educational technologies, smart board, school, teacher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Değişen ve gelişen günümüzde birey davranışlarındaki değişikliklerin kalıcı hale getirilmesi için bilgi teknolojilerinin daha etkin kullanılması ve yaygınlaştırılması için çalışmaları yapılmaktadır. Son yıllarda dünyada popüler olduğu gibi ülkemizde de ilgi görmeye başlayan teknolojik eğitim araçlarından biri“akıllı tahtadır”. Bu yeni teknolojiden yararlanan ve öğretim ortamında kullanan öğretmenlerin görüşleri, akıllı tahtanın eğitim-öğretim ortamlarında kullanılabilirliği ile ilgili önemli ipuçları vermektedir. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin akıllı tahtayı kabul ve kullanımına yönelik tutumlarını belirlemektir. Araştırma nicel bir çalışma olup betimsel tarama niteliği taşımaktadır. Araştırmada Solak (2012) da Türkçeye uyarlanan“Akıllı Tahtayı Kabul ve Kullanım Niyeti Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 2020-2021 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan 343 öğretmene ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler (yüzde, frekans) ve fark analizleri (t-Testi, ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA analizlerinde anlamlı farkta ise anlamlı farkın kaynağını tespit etmek için çoklu karşılaştırma (Post Hoc) testlerinden LSD testi kullanılmış olup anlamlılık düzeyi ,05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenler akıllı tahta kabul ve kullanım niyeti ölçeğinin toplamına ( =4,28)“kesinlikle katılıyorum”düzeyinde saptanmıştır. Buna göre öğretmenlerin akıllı tahtayı kabul ve kullanım niyetinin yüksek düzeyde olduğu söylenebilir. Öğretmenlerin cinsiyet, mezuniyet, öğrenim durumu, görev yaptıkları okul türü, medeni durumu, kıdem, yaş ve akıllı tahta konusunda eğitim alma durumuna göre akıllı tahtayı kabul ve kullanım niyeti düzeylerine yönelik görüşleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte okul kademesi ve branşa göre anlamlı fark saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Efforts are made to make the use of information technologies effective and widespread in order to make changes in individual behaviors permanent in the changing and developing world. One of the technological tools that has become popular all over the world in recent years and has started to attract attention in our country is“smart board”. The opinions of teachers who benefit from this new technology and use it in the teaching environment give important clues about the usability of the smart board in education and training environments. The purpose of this research is to determine teachers' attitudes towards acceptance and use of smart boards. The research is a quantitative study and carried as a descriptive survey. In the study,“Smart Board Acceptance and Intention to Use Scale”adapted into Turkish by Solak (2012) was used. Within the scope of the research, 343 teachers working in primary, secondary and high schools in Istanbul in the academic year of 2020-2021 were reached. Descriptive statistics (percentage, frequency), difference analysis (t-Test, ANOVA) were used in the analysis of the data obtained in the study. If a significant difference was found in ANOVA analyzes, LSD test, one of the multiple comparison (Post Hoc) tests, was used to determine the source of this significant difference. Significance level was accepted as 05. According to the results of the research, teachers were determined at the level of“strongly agree”to the total of the scale (= 4.28) of the smart board acceptance and use intention scale. Accordingly, it can be said that teachers' intention to accept and use the smart board is high. No significant difference was found between the teachers' views on their level of acceptance and intention to use the smart board according to their gender, graduation, educational status, type of school they work, marital status, seniority, age, and education about the smart board. However, a significant difference was found according to the school level and branch.