Anne-bebek bağlanması ve baba-bebek bağlanması arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between mother-i̇nfant attachment and father-baby attachment
- Tez No: 673783
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL SUNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne, baba, bağlanma, bebek, hemşirelik, Attachment, baby, father, mother, nursıng
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çalışmamızın amacı, anne-bebek bağlanması ve baba-bebek bağlanması arasındaki ilişkinin belirlenmesini sağlamaktır. Çalışmamız Eylül –Mart 2020 tarihleri arasında Şht. Prof Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk polikliniklerine başvuran ve 4-6 aylık bebeği olan anne ve babalar ile gerçekleştirildi. Çalışmanın verileri“Sosyo-Demografik Veri Formu”,“Maternal Bağlanma Ölçeği”ve“Baba-bebek Bağlanma Ölçeği”kullanılarak toplandı. Çalışmaya 192 anne ve baba dahil edildi. Veriler SPSS 17.0 for Windows programı ile analiz edildi. Verilerin güvenilirlik (Chronbach's Alpha) ve normallik (Kolmogorov-Smirnov) testleri yapıldıktan sonra analize başlandı. Analiz sonucunda MBÖ'nün güvenilirlik kat sayısı 0,877, BBBÖ'nün ise 0,788 bulundu. Verilerin normallik testinde ise normal dağılmadığı görüldü ve bu nedenle parametrik olmayan testler uygulandı. Sosyodemografik özellikler için sayı ve yüzde; ölçekler için min, maks, ortalama ve standart sapma puanları; ölçeklerin sosyodemografik değişkenler ile karşılaştırılmasında ise ikili gruplar için Mann-Whitney U, ikiden fazla gruplar için Krusskal-Wallis ve ölçek puan ortalamaları analizi için Spearman Korelasyon Analizi uygulandı. Analiz sonucunda MBÖ'nün min değerinin 26, maks değerinin 55 ve ort+ss değerinin 30,19±5,51 olduğu; sabır ve hoşgörü alt boyutunun min değerinin 20, maks değerinin 36 ve ort+ss değerinin 32,5±3,22 olduğu; etkileşimde zevk alt boyutunun min değerinin 17, maks değerinin 35 ve ort+ss değerinin 27,53±3,88 olduğu, sevgi ve gurur alt boyutunun min değerinin 9, maks değerinin 15 ve ort+ss değerinin 14,51±1,08 olduğu ve BBBÖ'nün min değerinin 51, maks değerinin 86 ve ort+ss değerinin 74,55±6,53 olduğu saptandı. Katılımcılardan annenin demografik özellikleri ile ölçekler arası aldıkları puanlar karşılaştırıldığında; meslek durumu, aylık gelir ve eşi ile ilişki durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu saptandı. Annelerin sosyo-ekonomik durumlar ile bağlanma arasında ilişki bulunduğunu söylemek mümkündür. Katılımcılardan babanın demografik özellikleri ile ölçekler arası puanlar karşılaştırıldığında; babanın yaşı ile sabır ve hoşgörü alt boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Babaların yaşları arttıkça bebeklerine gösterdikleri sabır ve hoşgörü pozitif yönde artmakta ve bağlanma düzeyini etkilemektedir. MBÖ ile Etkileşimde zevk alt boyutu, sevgi ve gurur alt boyutu ve BBBÖ arasında pozitif orta düzeyde anlamlı ilişki saptandı. BBBÖ alt boyutlarından sabır ve hoşgörü ile BBBÖ arasında pozitif yönlü ilişki bulundu. Etkileşimde Zevk alt boyutu ile Sevgi ve Gurur alt boyutu ve BBBÖ arasında pozitif düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı. Sevgi ve Gurur alt boyutu ile BBBÖ arasında pozitif yönde bir ilişki saptandı. Anne bağlanma düzeyleri etkisi sonucunda baba-bebek bağlanmanın etkileşimi ve sevgisi olumlu yönde etkilenecektir. Babaların sabırlı ve hoşgörülü anlayışları sonucunda bebeğine karşı olan bağları artacaktır. Baba bebeğin bakımında aktif faaliyet gösterirse bebeğine bağlanması ve bebeğine duyduğu sevgi artacaktır. Özellikle anne-bebek bağlanma konusunda araştırma sayılarımız tüm değişkenler ile ele alındığında yeterince varken; baba-bebek bağlanma arasındaki araştırma sayılarımız çok yetersiz kalmaktadır. Baba-bebek bağlanmasına bu alanda biraz daha önem verilebilir. Anne-bebek ile baba-bebek bağlanma arasındaki ilişki için daha fazla örneklem grubuyla araştırma yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine the relationship between mother-infant attachment and father-infant attachment. Our work was carried out with mothers and fathers, having a baby of 4-6 months, who applied to the pediatric outpatient clinics of Martry Professor Doctor İlhan Varank Sancaktepe Training and Research Hospital between September and March 2020. The data of the study were collected using the“Socio-Demographic Data Form”,“Mother-infant Attachment Scale”and“Father-infant Attachment Scale”. 192 mothers and fathers were included in the study. The data were analyzed with SPSS 17.0 for Windows program. Analysis was started after the reliability (Chronbach's Alpha) and normality (Kolmogorov-Smirnov) tests of the data were performed. As a result of the analysis, the reliability coefficient of MAS (Maternal Attachment Scale) was found to be 0,877, and that of FIAS (Father-Infant Attachment Scale) was 0,788. In the normality test of the data, it was seen that they were not normally distributed and therefore nonparametric tests were applied. Number and percentage for sociodemographic characteristics; min, max, average/mean and standard deviation scores for scales; for comparison of scales with sociodemographic variables, Mann-Whitney U was applied for paired groups, Krusskal-Wallis for more than two groups, and Spearman Correlation Analysis for scale point average. As a result of the analysis, it was found that the minimum value of the MAS was 26, the maximum value was 55 and the mean + sd value was 30,19 ± 5,51; the minimum value of patience and tolerance sub-dimension was 20, the maximum value was 36 and the mean + sd value was 32,5 ± 3,22; the minimum value of sub-dimesion of pleasure in interaction is 17, the maximum value is 35 and the mean + sd value is 27,53 ± 3,88; the minimum value of the love and pride sub-dimension is 9, the maximum value is 15 and the mean + sd value is 14,51 ± 1,08. and the minimum value of FIAS was 51, the maximum value was 86, and the mean + sd value was 74,55 ± 6,53. When the demographic characteristics of the mother and the scores obtained between the scales were compared, it was determined that there is a statistically significant difference between occupational status, monthly income and relationship with spouse. It is possible to say that there is a relationship between the socio-economic status of mothers and attachment. When the demographic characteristics of the father and the scores between the scales were compared, there was a statistically significant difference between the age of the father and the patience and tolerance sub-dimension. As fathers get older, their patience and tolerance towards their babies increases positively and affects the level of attachment. A moderate positive and significant relationship was found between the sub-dimension of pleasure in interaction and MAS (Maternal Attachment scale), the love and pride sub-dimension and FIAS (Father- Infant Attachment Scale). A positive correlation was found between FIAS and patience and tolerance, which are sub-dimensions of FIAS. A positive significant relationship was found between the pleasure in interaction sub-dimension and the love and pride sub-dimension and FIAS. A positive correlation was found between the love and pride sub-dimension and FIAS. As a result of the effect of mother attachment levels, love and the interaction of father-infant attachment will be positively affected. As a result of fathers' patience and tolerance, their bonds with their babies will increase. If the father is active in the care of the baby, his attachment and love for his baby will increase. Especially while the number of our researches on mother-infant attachment is sufficient when considered with all variables, the number of studies on father-infant attachment is very insufficient. A little more importance can be given to father-infant attachment in this area. More researches can be conducted with more sample groups for the relationship between mother-infant and father-infant attachment.