Aile hekimliği polikliniğine başvuranlarda somatizasyon düzeyleri ve çocukluk çağı ruhsal travmaları arasındaki ilişki
The relationship between somatization levels and childhood mental trauma in pati̇ent who admi̇tted to family medicine poli̇cli̇ni̇cs
  1. Tez No: 673816
  2. Yazar: ÖZNUR YEŞİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TEKİN, PROF. DR. ERKAN MELİH ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Somatizasyon, çocukluk çağı ruhsal travmaları, aile hekimliği, Somatization, childhood psychological traumas, family medicine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; aile hekimliğine başvuranlarda somatizasyon belirtileri ile çocukluk çağı ruhsal travmaları arasındaki ilişkiyi araştırmak ve etkili olabileceğini düşündüğümüz sosyodemografik değişkenleri incelemektir. Yöntem: Çalışmamıza 20-65 yaş aralığında Temmuz-Aralık 2020 tarihleri arasında aile hekimliği polikliniğine başvuran 345 kişi katıldı. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, somatizasyon ölçeği, çocukluk çağı ruhsal travmaları ölçeği uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza katılanların somatizasyon ölçeğinden aldığı puanların ortalaması 10,0±5,8 [0-30] idi. Kadınların, parçalanmış aile üyelerinin ve aile ilişkileri çatışmalı olanların, ek hastalığı olanların, psikiyatrik tedavi almış olanların, yıllık ortalama hastane başvurusu daha fazla olanların somatizasyon puanı daha yüksekti. Somatizasyon; yaş, çalışma durumu, eğitim durumu, gelir durumu ve yaşanılan bölgeden (kırsal/kentsel), sigara ve alkol kullanma alışkanlığından bağımsızdı. Katılımcıların %40'ı fiziksel ihmale, %30,4'ü duygusal istismara, %30,1'i duygusal ihmale, %25,0'ı fiziksel istismara, %15'i ise cinsel istismara maruz kalmıştı. Somatizasyon ile duygusal istismar, duygusal ihmal ve fiziksel ihmal arasında pozitif yönde korelasyon mevcuttu ancak; fiziksel istismar ve cinsel istismar arasında korelasyon yoktu. Sonuç: Somatizasyonu etkileyen sebepler multifaktöriyeldir. Çocukluk çağı ruhsal travmaları pek çok olumsuz sonuca sahiptir. Aile hekimliğine hem somatik semptomlara sahip, hem de travmaya maruz kalmış hastalar başvurmaktadır. Altta yatan faktörlerin anlaşılarak bu hastaların daha iyi değerlendirilmesi ve geleceğe dair hayat kalitelerinin arttırılması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is investigating the relationship between somatization symptoms and childhood mental traumas in family medicine outpatient clinic and examining possible sociodemographic variables. Method: 345 people aged 20-65 who applied to the family medicine outpatient clinic in July- December 2020 participated in our study. A sociodemographic data form, somatization scale, and childhood psychological traumas scale were administered to the participants. Results: The average score of the participants in our study from the somatization scale was 10.0 ± 5.8 [0-30]. Somatization score was higher among women, those with broken families and more conflicted family relationships, those with comorbidities, those who had received psychiatric treatment and those who had more annual hospital admissions. Somatization; It was independent of age, employment status, education level, income level, living area (rural / urban), smoking and alcohol use. 40% of the participants were exposed to physical neglect, 30.4% to emotional abuse, 30.1% to emotional neglect, 25.0% to physical abuse, and 15% to sexual abuse. There was a significant positive correlation between somatization and emotional abuse, emotional neglect, and physical neglect; there was no significant correlation between somatization and physical abuse and sexual abuse. Conclusion: Causes affecting somatization are multifactorial. Childhood mental traumas have many negative consequences. Patients with both somatic symptoms and exposed to trauma apply to family medicine. Understanding the underlying factors may help to better evaluate these patients and increase life quality for the future.