Geri Dön

Türkiye'de göç ve güvenlik ilişkisi: Suriye göçü örneği

Migration and security relationship in Turkey: The case of Syrian migration

  1. Tez No: 673829
  2. Yazar: OĞUZHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH MUSTAFA ÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109

Özet

2010-2011 yılları arasında Ortadoğu ve Arap ülkelerini etkisi altına alan Arap Baharı, 2011 yılında Dera'da başlayan gösteriler sonucunda Suriye'ye de ulaşmıştır. Suriye'deki Arap Baharı süreci, diğer Arap ülkelerine kıyasla daha şiddetli geçmiş ve Dera'da başlayan bu eylemler tüm ülkeyi etkisi altına almıştır. İç savaşa dönüşen bu eylemlerden en çok sivil halk etkilenmiş ve bunun sonucunda da Suriye'den yoğun bir göç dalgası başlamıştır. Bu göç hareketinden en fazla etkilenen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Türkiye'de 2020 yılı itibari ile kayıtlı, kayıtsız yaklaşık beş milyona yakın Suriyeli mülteci ikamet etmektedir. Yoğun göç dalgasının yarattığı en büyük sorunların başında ise güvenlik sorunu gelmektedir. Zaten ekonomik ve siyasi açıdan gerginliklerin yaşandığı ülkemizde, sayısı yaklaşık beş milyonu bulan Suriyeli mültecileri entegre etmenin yarattığı zorluklar, gerilimi daha da tırmandırmaktadır. Ayrıca yaşanan bu göç dalgasıyla birlikte Türkiye'nin güney sınırına yönelik terör tehdidi de artmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı Suriye'den Türkiye'ye kitlesel göç dalgasının Türkiye'nin hem iç güvenliğini hem de sınır güvenliğiyle olan ilişkisini tespit etmektir. Çalışmada konunun daha iyi anlaşılabilmesi için göç ve güvenlik kavramları detaylı bir şekilde açıklanmış ve Suriye özelinde göçün Türkiye'nin güvenliğine olan etkisi incelenmiştir. Ayrıca çalışmada Göç ve güvenlik ilişkisi kapsamında Suriye iç savaşından kaçarak ülkemize göç etmiş ve yerel halk ile iç içe yaşamaya başlamış olan Suriyeli mültecilerin Türk toplumuna uyum sürecinin nasıl çözülmesi gerektiği açıklanmaya çalışılmış ve Türkiye'ye sığınan mültecilerin sosyal, kültürel, ekonomik, siyasal ve güvenlik alanında etkileri ve olası güvenlik sorunları da ele alınmıştır.

Özet (Çeviri)

The Arab Spring, which affected the Middle East and Arab countries between 2010 and 2011, reached Syria as a result of the actions that started in Dera in 2011. The Arab Spring process in Syria was more violent compared to other Arab countries, and these actions that started in Dera affected the whole country. Civilian people were affected the most by these actions, which turned into a civil war, and as a result, an intense wave of immigration from Syria started. Turkey is one of the countries most affected by this migration movement. As of 2020, nearly five million registered and unregistered Syrian refugees reside in Turkey. One of the biggest problems created by the intense migration wave is the security problem. In our country, where economic and political tensions are already experienced, the difficulties created by integrating the Syrian refugees, whose number has reached approximately five million, further escalate the tension. In addition, with this migration wave, the terrorist threat against Turkey's southern border has started to increase. The aim of this study is to determine the relationship of the mass migration wave from Syria to Turkey with both Turkey's internal security and border security. In the study, the concepts of migration and security are explained in detail in order to better understand the subject, and the effect of migration on Turkey's security in Syria is examined. In addition, within the scope of the relationship between migration and security, it has been tried to explain how the integration process of Syrian immigrants who fled the Syrian civil war to our country and started to live together with the local people should be solved, and how the integration process of the immigrants who took refuge in Turkey should be solved in the social, cultural, economic, political and security areas. effects and potential safety issues are also discussed.

Benzer Tezler

  1. Neoliberalizm emek ilişkisi bağlamında kayıt dışı emeğin istismarı: Mersin'deki Suriyeliler örneği

    The abuse of unregistered labor in the context of relation between neoliberalism and labor: The case of Syrians in Mersin

    METİN TOPRAK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Kamu YönetimiMersin Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ERKAN AKTAŞ

  2. A critical assessment of Turkey's migration regime: Securitization versus human rights?

    Türkiye'nin göç rejiminin eleştirel bir değerlendirmesi: Güvenlikleştirmeye karşı insan hakları?

    KÜBRA AYDINLI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. OSMAN GALİP YALMAN

  3. Almanya Parlamentosu ve TBMM'de 2015 ve 2016 yıllarında göç hareketliliği üzerine yapılan tartışmaların analizi

    An analysis of the debates on migration mobility in the German Parliament and TBMM in 2015 and 2016

    SELİM YILDIRIM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Siyasal BilimlerGalatasaray Üniversitesi

    Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ASLI DİDEM DANIŞ ŞENYÜZ

  4. Suriyeli mültecilerin zorunlu göç deneyimleri: Ankara örneği

    Forced migration experiences of Syrian refugees: The case of Ankara

    HİLAL ULUDAĞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    SosyolojiGazi Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SERDAR SAĞLAM

  5. Humanitarian assistance policies of the European Union towards syrian refugees in Turkey

    Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yönelik insani yardım politikaları

    CANSU ÇELİKER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BAŞAK KALE LACK