Ektopik kaninlerin ortodontik tedavi sonrası dişeti yüksekliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of gingival height of ectopic canines after orthodontic treatment
- Tez No: 673857
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN BAHAR ACAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ektopik kanin, diş çapraşıklığı, keratinize dişeti, Ectopic canine, tooth crowding, keratinized gingiva
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışma retrospektif olup, maksiller kanin dişleri yer darlığına bağlı olarak labialde ve ektopik süren hastaların maksiller birinci premolar diş çekimli ortodontik tedavi sonrasında maksiller kanin dişe ait labialdeki keratinize dişeti miktarının değişimini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve yöntem: Çalışmamızda 50 hasta içeren çalışma grubu ve 20 hasta içeren kontrol grubu bulunmaktadır. Çalışma grubu hastaları labialde ektopik sürmüş maksiller kanine sahip hastalardan oluşurken, kontrol grubu hastaları sınıf 1 malokluzyona sahip ve ortodontik tedavi boyunca maksiller kanine ekstrüze edici kuvvet uygulanmayan hastalardan oluşmaktadır. Her iki grupta da hastaların tedavi öncesi ve sonrası maksiller kanin dişe ait labialdeki keratinize dişeti miktarı ve kanin dişin vertikal hareket miktarı Nemoceph (16.50.0 uv 56 2KT, Nemotech, Madrid, İspanya) programı ile ölçülmüştür. Keratinize dişeti genişliği fotoğraf slaytları üzerinde, vertikal hareket miktarı ise panaromik radyograf üzerinde ölçülmüştür. Bulgular: Çalışma grubunda tedavi sonrası maksiller kanin dişe ait keratinize dişeti miktarındaki artış, kontrol grubuna göre daha fazla olmuştur. Maksiller kanin dişin vertikal hareket miktarı ile keratinize dişeti miktarındaki artış arasında bir korelasyon bulunmuştur. Bu korelasyon kanin dişin 4 mm ve üzeri vertikal hareket yaptığı hastalarda daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Maksiller kaninler diğer daimi dişlerden daha sonra sürdüğü için yer darlığı durumunda labialde ektopik sürecek şekilde dental arkın dışında kalır. Bu çalışmada; ortodontik tedavinin, dental arkın dışında kalan kaninlerin yetersiz keratinize dişeti miktarını hastaların çok büyük bir çoğunluğunda artırarak uzun vadede periodontal sağlığın idamesi için daha uygun bir ağız ortamı oluşturduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This retrospective study was carried out to determine the change in the amount of labial keratinized gingiva after orthodontic treatment with maxillary first premolar extraction in patients with maxillary canine teeth have erupted ectopic in the labial and supraposition due to space restriction. Subjects and methods: A study group with 50 patients and a control group with 20 patients was included. The study group consists of patients with maxillary canine in the labially and ectopic erupted, the control group consiststed of patients with Class 1 malocclusion and no extruding force was applied to the maxillary canine during orthodontic treatment. In both groups, the amount of keratinized gingiva on the labial side of the maxillary canine tooth and the amount of vertical movement of the canine were measured with the Nemoceph (16.50.0 uv 56 2KT, Nemotech, Madrid, Spain) program intraoral before and after treatment. Keratinized gingiva width was measured on photographs, and the amount of vertical movement was measured on panoramic radiographs. Results: In the study group, the increase in the amount of keratinized gingiva belonging to the maxillary canine tooth after treatment was higher than the control group. A correlation was found between the amount of vertical movement of the maxillary canine and the increase in the amount of keratinized gingiva. This correlation was found to be higher in patients with a vertical movement of ≥4. Conclusion: Since the maxillary canines are the last teeth to erupt in maxillary arch, they frequently remain out of the dental arch in labially and ectopic in case of space restriction. In this study; It has been shown that orthodontic treatment creates a more suitable oral environment for the maintenance of periodontal health in the long term by increasing the amount of keratinized gingiva width of canines outside the dental arch.