Ekicek Dağı (Aksaray) ve çevresinin florası
The Flora of Ekicek Mountain (Aksaray) and its surroundings
- Tez No: 67397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYVAZ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Ekicek Dağı ve Çevresi, Aksaray, Flora, Ekicek Mountain and its surroundings, Aksaray
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi EKİCEK DAĞI (AKSARAY) VE ÇEVRESİNİN FLORASI Muhittin DİNÇ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL 1997, 109 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Osman BEYAZOĞLU Yrd. Doç. Dr. Ayvaz ÜNAL Yrd. Doç. Dr. Hüseyin DURAL Bu araştırma 1996 ve 1997 yılları arasında Ekicek Dağı ve Çevresinin Florasını tespit etmek için yapılmıştır. Araştırma alanı Aksaray vilayeti sınırları içerisinde ve grid sistemine göre B4 ve B5 karelerine dahildir. Araştırma alanından 69 familya ve 281 cinse ait 497 takson tespit edilmiştir. Toplanan örneklerden 68 tanesi (%13.68) Türkiye için endemiktir. Belirlenen taksonların fıtocoğrafık bölgelere göre dağılımı % 26.5 Iran-Turan, % 8.24'ü Akdeniz, % 6.84'ü Avrupa-Sibirya şeklindedir. Araştırma alanındaki en fazla taksona sahip olan familyalar; Compositae (62), Leguminosae (52), Poaceae (42), Labiatae (40), Crııciferae (35), Caryophyllaceae (31) şeklinde sıralanır. Araştırma alanındaki en fazla türe sahip olan cinsler; Astragalus (10), Centaıtrea (9) Salvia (8), Alyssıım (7), Lathyrus (7), Bromııs (7), Ranunculus (7), Trigonella (6). Hayat formlarına göre, Hemikriptofitler % 48.3 oranıyla ilk sırada gelir. Daha sonra % 31.99 oranıyla Terofıtler, % 12.27 oranıyla Geofitler, % 3.62 oranıyla Kamefitler, % 3.21 oranıyla Fanerofitler ve % 0.6 oranıyla Vasküler Parazitler gelir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE FLORA OF EKİCEK MOUNTAIN (AKSARAY) AND ITS SURROUNDINGS Muhittin DİNÇ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayvaz ÜNAL 1997, 109 Page Jury: Prof. Dr. Osman BEYAZO?LU Assoc. Prof. Dr. Ayvaz ÜNAL Assoc.Prof. Dr. Hüseyin DURAL This investigation was carried out between 1996 and 1997 in order to determine the Flora of Ekicek Mountain and its surroundings. Research area is situated in province of Aksaray and within B4 and B5 of grid system. 497 taxa belonging to 69 families and 281 genera were determined in the investigation area. Of all the collected specimens, 68 (%13.68) taxa are endemic for Turkey. The distribution of the species according to the floristic regions, Irano-Turanien elements with the rate of % 26.5, Mediterranean elements with the rate of 8.24, Euro-Siberian elements with the rate of % 6.84 has been found. The families which have the most taxa in research area are ; Compositae (62), Legnminosae (52), Poaceae (42), Labiatae (40), Cruciferae (35), Caryophyllaceae (31). Concerning the number of species the major genera in this region are as follows; Astragalus (10), Centaur ea (9) Salvia (8), Alyssum (7), Lathyrus (7), Bromus (7), Ranunculus (7), Trigonella (6). According to the life forms; Hemicryptophytes come first with the rate of % 48.3 in the distribution of the plants spread in the region. Then in turn Therophytes %31.99, Geophytes %12.27, Chamaephytes %3.62, Phanerophytes %3.21 and Vascular Parasites are % 0.6.