Yoğun bakım ünitesinde sepsis ile takip edilen onkoloji hastalarında liberal ve restriktif transfüzyon stratejilerinin sağkalıma etkisi
The effect of liberal and restrictive transfusion strategies on survival in oncology patients with sepsis in the intensive care unit
- Tez No: 951508
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KANİYE AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Eritrosit transfüzyonu, sepsis, onkolojik hastalar, yoğun bakım, restriktif transfüzyon, liberal transfüzyon, mortalite, Red blood cell transfusion, sepsis, oncology patients, intensive care, restrictive transfusion, liberal transfusion, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Giriş ve Amaç: Eritrosit transfüzyonu, yoğun bakım hastalarında sık başvurulan destek tedavilerinden biridir. Ancak özellikle sepsisli onkolojik hastalarda hangi transfüzyon stratejisinin daha uygun olduğuna dair tartışmalar halen devam etmektedir. Bu çalışmada, sepsis tanısıyla yoğun bakımda izlenen onkolojik hastalarda uygulanan liberal ve restriktif transfüzyon stratejilerinin klinik sonuçlar üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 2014-2024 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nde sepsis tanısı ile yatışı yapılan, eritrosit transfüzyonu uygulanmış onkolojik hastaların retrospektif incelemesi ile yapılmıştır. Hastalar, transfüzyon eşik değerlerine göre liberal (hemoglobin, (Hb) ≥ 9-10 g/dL) ve restriktif (Hb < 7-8 g/dL) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Hastaların demografik özellikleri, klinik skorlamaları (Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi II skoru (APACHE II), Sepsis ile İlişkili Organ Yetmezliği Değerlendirme Skoru (SOFA), Charlson komorbidite indeksi (CCI)), primer onkolojik tanıları, laboratuvar verileri, hastalarda organ disfonksiyonu gelişip gelişmediği, hastaların enfeksiyon parametreleri ve mortalite oranları karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler tanımlayıcı istatistikler ve iki modelli lojistik regresyon yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 658 hasta dahil edilmiştir. Restriktif transfüzyon grubunda APACHE II ve SOFA skorlarının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu gözlenmiştir (p < 0,05). Primer onkolojik tanılar açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmuş; liberal grupta akciğer kanseri, restriktif grupta ise gastrointestinal sistem kanserleri daha yaygın izlenmiştir. Organ disfonksiyonu genel olarak benzer oranlarda görülmüş olsa da, restriktif grupta renal hasar oranı daha yüksek bulunmuştur (p < 0,05). Mekanik ventilasyon süresi, inotrop ihtiyacı ve renal replasman tedavisi gibi yoğun bakım destek tedavileri açısından da gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Yirmi sekiz günlük mortalite açısından iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark görülmezken, 90 günlük mortalite restriktif grupta daha yüksek saptanmıştır; ancak bu fark klinik skorlara göre düzeltme yapıldığında istatistiksel anlamlılığını yitirmiştir. Sonuç: Sepsis tanılı onkolojik yoğun bakım hastalarında uygulanan liberal ve restriktif transfüzyon stratejileri bazı klinik sonuçlar açısından farklılık gösterebilmekle birlikte, genel mortalite ve organ destek ihtiyacı üzerinde birbirlerine belirgin bir üstünlük sağlamamıştır. Bulgular, transfüzyon stratejilerinin hasta özelliklerine göre bireyselleştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Literatürde benzer çalışmaların sonuçlarının da çelişkili olduğu göz önüne alındığında, bu konuda farklı hasta alt gruplarını kapsayan, yeni randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulduğu bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
Background: Red blood cell (RBC) transfusion is a commonly utilized supportive therapy in intensive care units (ICUs). However, the optimal transfusion strategy in oncologic patients with sepsis remains controversial. This study aimed to compare the clinical outcomes of liberal versus restrictive transfusion strategies in oncologic patients with sepsis admitted to the ICU. Methods: This retrospective descriptive study included oncologic patients diagnosed with sepsis who were admitted to the ICU and received RBC transfusion between 2019 and 2024. Patients were stratified into two groups based on transfusion thresholds: liberal (hemoglobin, (Hb) ≥ 9 g/dL) and restrictive (Hb < 9 g/dL). Demographic characteristics, clinical scores (Acute physiology and chronic health evaluation (APACHE II), sepsis-related organ failure assessment (SOFA), charlson comorbidity index (CCI)), primary oncologic diagnoses, laboratory parameters, organ dysfunction, infection characteristics, and mortality outcomes were compared. Statistical analyses included descriptive statistics and two-model logistic regression. Results: A total of 658 patients were included. The restrictive transfusion group had significantly higher APACHE II and SOFA scores. There was a significant difference in primary cancer types between groups: lung cancer was more common in the liberal group, whereas gastrointestinal cancers predominated in the restrictive group. While overall organ dysfunction rates were similar, renal injury was more frequent in the restrictive group. No significant differences were found between groups regarding duration of mechanical ventilation, need for inotropes, or renal replacement therapy. Although no difference was observed in 28-day mortality between the groups, 90-day mortality was higher in the restrictive group; however, this difference lost statistical significance after adjustment for clinical scores. Conclusion: In ICU patients with sepsis and malignancy, liberal and restrictive transfusion strategies demonstrated some differences in clinical parameters but did not show a clear superiority regarding overall mortality or the need for organ support. These findings emphasize the importance of individualizing transfusion strategies based on patient-specific characteristics. Given the heterogeneity and conflicting results in the literature, further randomized controlled trials involving diverse patient subgroups are warranted.