Impact of human resources management practices on employees' performance in Palestine Ahliya University
İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının Filistin Ahliya Üniversitesi'nde çalışanların performansına etkisi
- Tez No: 674165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMMÜGÜLSÜM ZOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: HRMP, Çalışanların Performansı, Akademik Personel, HRMP, Employees' Performance, Academic Staff
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Sonuç itibariyle, üniversiteler, öğrencilerin eğitim başarılarına olumlu yansıyacak tüm eğitim süreci gerekliliklerini yerine getirmek için yetenekli ve iyi yetişmiş öğretmenleri istihdam etmeye çalışmaktadır. Ancak, Arap ülkelerinde, üniversiteler sektöründe İKY (İnsan kaynakları yönetimi) uygulamalarının çalışanların performansına etkisini araştıran çalışmalar çok az sayıda bulunmaktadır. Literatür taraması, bugüne kadar Filistin'deki akademik kuruluşlarda İKY uygulamalarının etkisi üzerine çok az araştırma yapıldığını ortaya koymaktadır. Bu araştırma, temel olarak İKY uygulamalarının Filistin'deki Filistin Ahliya Üniversitesi'ndeki çalışanların performansı üzerindeki etkisini araştırdı. Çalışmanın hedeflerine ulaşmak için araştırmacı, Filistin Ahliya Üniversitesi'nde çalışan 50 kişiye anket verdi. Araştırmacı, SPSS kullanılarak analiz edilecek 45 anketi geri aldı. İKY uygulamalarının çalışanların performansı üzerindeki etkisini araştırmak için basit doğrusal regresyon uygulandı. Çalışma, İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamaları ( işe alım, seçim, eğitim, motivasyon, ve performans değerlendirme )'nin Filistin Ahliya Üniversitesi'ndeki çalışanların performansı üzerindeki etkisinin çok önemli olduğunu gösterdi. Ayrıca, sonuçlar Filistin Ahliya Üniversitesi'ndeki çalışanların performansının iyi düzeyde olduğunu göstermektedir. Çalışma, İK departmanının üniversitelerdeki nitelik ve deneyime dayalı olarak yeni çalışanları işe almasını ve seçmesini önermektedir. Bununla birlikte, çalışanların performansının geliştirmek ve eğitim kurumunu iyileştirmek için üniversitelerin performans değerlendirme yeni trendleri uygulamalarını önermektedir. Sonuçta, çalışma, üniversitelerin çalışanlarını motive etmelerini tavsiye etmektedir ve bu da çalışanların etkisini arttırır.
Özet (Çeviri)
Universities strive to employ the talented and well-trained teachers to fulfill all educational process requirements which will be reflected positively on the students' educational attainment. However, there is lack in studies that investigate the impact of HRM practices on employees' performance at universities' sector in Arab countries. The literature searches reveals that to date, very little research had been conducted on the impact of HRM practices at academic organizations in Palestine. The current research investigated mainly the impact of HRM practices on the employees' performance at Palestine Ahliya University in Palestine. To achieve the study goals, the researcher distributed survey questionnaire on 50 employees at Palestine Ahliya University. The researcher recovered 45 questionnaires to be analyzed using SPSS. Simple linear regression was implemented to investigate the impact of HRM practices on employees' performance. The study found that human resource management practices (recruitment, selection, training, motivation, and performance appraisal) impact have significant impact on employees' performance at Palestine Ahliya University. Also, the results showed that employees of Palestine Ahliya University had good level performance. The study recommends HR department to recruit and select new employees based on qualification and experience in the universities. In addition to that, applying the new trends of performance appraisal in universities in order to develop employees' performance and improving the learning institution. Finally, the study recommends universities to motivate employees and this makes them more effective.